Vstupní dveře by vás měly chránit nejen před zloději a požárem, ale také před hlukem

 Dům 
16. února 2019 17:14 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dobré dveře musí odradit také nezvané hosty Depositphotos
Dveře do bytu nebo domu musí být jako brána k hradu. Sice už asi těžko budete zavírat na petlici, ale musí být stejně bezpečné. Chránit by vás měly před zloději, požárem a také hlukem.

Vchodové dveře musí něco vydržet. Měly by nejen dobře vypadat, ale také být odolné proti vykopnutí nebo vypáčení. Jen v takovém případě totiž mohou odradit zloděje, ale také vás uchránit od případného nebezpečí.

Měly by ladit s okolím

Při výběru materiálu dávejte pozor, aby byl vzhledově i tvarově stálý a nepodléhal povětrnostním vlivům. Dveře by měly ladit s okolím domu a jeho stavebním stylem. Měly by se vám také líbit, ale vzhled není nejdůležitější vlastností.

U materiálů můžete vybírat například z hliníku, dřeva nebo plastu. Hliníkové dveře patří k těm dražším. Při kvalitním zpracování můžete očekávat pevné, tvarově stálé dveře, které nemají velkou hmotnost. Hliník se zpracovává v pestré škále barev.

Dřevěné dveře nebo dveře s dřevěným povrchem je potřeba alespoň jednou za rok ošetřit olejovými prostředky, aby si zachovaly svůj hezký vzhled. Vybírá se dřevo jako buk, dub, třešeň nebo dražší exotické dřeviny, které jsou odolné proti vlhkosti a teplotním rozdílům.

Plastové dveře vyšší kvality mají výplně z lisovaných pryskyřic nebo případně z hliníku. Existují plastové dveře, které využívají sklolaminátovou výplň GFK, která se používá na trupech letadel a lodí. Díky kvalitním výplním jsou plastové dveře pevné a tvarově stálé. Snadno se ošetřují.

Lze je různě kombinovat

Vchodové dveře nemusí být vyrobené pouze z jednoho materiálu, ale lze kombinovat například hliník, plast a sklo, ale také hliník se dřevem nebo dřevo se sklem. Zejména u skla ale dbejte na dostatečnou bezpečnost a tepelnou izolaci, a proto volte trojité sklo.

Pokud máte pojištěnou domácnost, zjistěte si před koupí dveří, jakou míru zabezpečení k pojistným podmínkám potřebujete. Dodržení sjednané úrovně zabezpečení s pojišťovnou totiž v případě škody rozhodne o pojistném plnění.

Stupně bezpečnostních tříd vyjadřují, co bezpečnostní prvek dveří musí vydržet při snaze zloděje vniknout dovnitř.

Bezpečnostní třída

Vchodové dveře patří do 1. a 2. bezpečnostní třídy. Neměly by se tedy dát lehce prokopnout. Bezpečnější jsou dveře 3. a 4. třídy, které odolají razantnímu prokopnutí, sníží možnost vniknutí páčidlem, mechanickým vrtáním i vysazením.

Odolný materiál, konstrukce dveří, masivní rám a plná výplň nejsou jediné bezpečnostní prvky. Zajímejte se také o kvalitu a typ závěsu, počet a sílu uzamykacích čepů. Před vysazením chrání dveře pasivní čepy nebo aktivní vysouvací čepy ovládané klíčem v zámku.

Kování a kamery

Musíte myslet i na zámek a vložku a překrytí zámku. Výhodou bezpečnostních vložek je, že není možné je zkopírovat. Pro výrobu nové cylindrické vložky ve 4. bezpečnostní třídě musíte mít bezpečnostní kartu. Montáž a demontáž kvalitního kování z oceli je možná pouze zevnitř.

Zloděje mohou odradit i nainstalované kamery a elektronické zabezpečení. Existuje také možnost digitálního kukátka se záznamem pohybu, které přenáší obraz na malý monitor na vnitřní straně dveří. U některých typů se obraz zaznamenává na paměťovou kartu, například po zazvonění na zvonek. Takže v případě, že nebudete doma, se později lze podívat, kdo se v místě pohyboval. O fintách zlodějů jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve