Rozsviťte si světlovodem!

 Dům 
24. května 2017 20:49 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Světlo jako základní atribut zdravého a komfortního bydlení už nemusí do interiéru přicházet okny nebo být generováno uměle. Pinterest
V mnoha zemích světa jsou světlovody velice populární alternativou k umělému osvětlení. Obliba světlovodů v posledních letech stoupá i u nás.

V mnoha starších i nově stavěných budovách najdete prostory, kam z dispozičních důvodů není možné umístit okna. Týká se to často i nově budovaných a poměrně oblíbených půdních vestaveb, kde sice v okrajových místnostech mohou být střešní okna, avšak do vnitřních už se denní světlo tak snadno nedostane.Pro všechny tyto případy však existuje řešení – světlovody.

Světlovody umožňují přenášení denního světla pomocí odrazů od vysoce reflexního povrchu v přívodném tubusu. Základem světlovodu je pevná zasklená tabule nebo kopule, která bývá zabudována ve střeše domu. Umožňuje pronikání přirozeného denního světla do navazujícího kruhového tubusu. S jehož pomocí dokáže přivést světlo až do vzdálenosti padesáti metrů od střešního vstupu. Právě v tubusu spočívá onen malý zázrak systému, který vám denní světlo doslova vtáhne do domu.

Množství přivedeného světla je přímo úměrné průměru tubusu. Intenzitu světla ze světlovodu ovlivní i orientace jeho střešního vstupu na světové strany, sklon střechy, ale také povětrnostní podmínky a roční období. A rovněž počet kolen tubusu a jeho délka.
Výpočet optimálních rozměrů jednotlivých komponentů systému je vhodné svěřit odborné firmě, zvlášť pokud jde o náročnější a konstrukčně složitější projekt. Zabudování jednoduchého světlovodu s rovným tubusem ovšem lze zvládnout i svépomocí. V každém případě se jedná o zásah do konstrukce střechy a stropu. A to není dobré podceňovat. 

Výběr světlovodů

Při výběru světlovodů je třeba zohledňovat jednak druh tubu a také použitý materiál. Nejlevnější varianty jsou tvořeny flexibilním tubem, který lze libovolně ohýbat, avšak větší množství ohnutí způsobuje menší kvalitu přivedeného světla. Navíc jejich materiál je velmi podobný alobalu a vzhledově připomínají harmoniku. Díky svým vlastnostem si u laické veřejnosti tyto rádoby světlovody vysloužily název šerovody.

Naopak kvalitní světlovody mají tuby z pevné konstrukce, díky němuž je tubus schopen přivádět do místnosti světlo i za oblačného počasí ( přenost tzv. difúzního světla). Tedy je schopen čerpat světelnou energii i z rozptýleného světla, které svítí v podvečerních hodinách nebo zimním období.

Vhodné umístění kopule světlovodu ( nejlépe na jižní stranu fasády) a volba dostatečného průměru s vysokou odrazivostí je zárukou krásně osvíceného interiéru během celého roku.

Výhody světlovodů

  • Do místnosti přivádí přirozené denní světlo.
  • Za ideálních podmínek do místnosti přivedou až 13 x více světla než běžná žárovka.
  • Dovedou světlo až do vzdálenosti 50 metrů.
  • Nízké nároky na údržbu.
  • Pracují zdarma

Nevýhody světlovodů

I světlovody však mají své nevýhody, které se pojí zejména se složitější instalací a nutností pro vedení světla využívat široký tubus. Problémem může být instalace světlovodů v pasivních či nízkoenergetických domech, kvůli velkému zásahu do tepelné izolace střechy. Světlovody také mohou zabírat místo v podkroví.

Nejde také o úplně levnou záležitost. Cena světlovodu závisí na místních podmínkách (délka tubusu) a také na jeho technickém provedení (kvalita odrazné vrstvy, provedení kopule). Orientačně počítejte s cenou okolo 20 000 Kč na jeden světlovod.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve