Pokojové rostliny, které nemůžete zahubit přeléváním

 Dům 
17. února 2019 12:08 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Byt si můžete ozdobit květinami, i když nejste zrovna šikovný zahradník Depositphotos
Jestli se vám někdy podařilo utopit nějakou rostlinu, nejste v tom sami. Může se to stát i zkušeným zahradníkům a pro mnoho druhů květin to může být rozsudek smrti. Nemusíte kvůli tomu ale zoufat a vzdát se zahradničení jednou provždy. Existují rostliny, které si ve vlhké půdě libují.

Dávejte si ale pozor. Dokonce i květiny, které tolerují, anebo si dokonce libují v nadměrném množství vody, musíte zasadit do květináčů, které ji dobře odvádějí, aby substrát nebyl promáčený. Skvělou volbou jsou terakotové květináče, protože umožňují vodě vypařování skrz pórovitou hlínu. Dokonce na nich můžete vidět mokré skvrny v místech, kde hlína nasákla přebytečnou vodu. Tohle znamení by vám mělo připomenout, že máte další zalévání odložit alespoň o dva dny.

Rostliny uvedené níže (s výjimkou šáchoru) dávají přednost půdě, která je neustále vlhká. Je dobré u nich vlhkost hlíny kontrolovat každý den prstem, abyste viděli, jestli potřebuje znovu zalít.

Domácí štěstí

Rostlina, kterou si můžete pořídit pod názvem „domácí štěstí“ nebo Helxine soleirolii, má jasně zelené popínavé šlahouny s malinkými lístky ve tvaru slz. Tento typ rostlin se často pěstuje v teráriích, protože si libuje ve vlhkosti a vytváří svými listy hustý koberec. Výborně se hodí do malých závěsných květináčů, protože jejich popínavé šlahouny si z něj najdou cestu ven a začnou se plazit po jejich stranách. Jestli se rozhodnete pro trochu „domácího štěstí“, nezapomeňte půdu udržovat stále vlhkou a pravidelně šlahouny zastřihujte, aby byl růst vyrovnaný.

Šáchor

Jestli už se vám stalo, že vaše pokojové rostliny uvadly z důvodu uhnilých kořenů, pořiďte si šáchor. Má vysoké, trávě podobné výhonky zakončené výrůstky připomínající deštníky. Šáchor v přírodě roste v tropických bažinách a některé jeho odrůdy přežijí dokonce ve stojaté vodě. Tyto květiny si také libují ve vysoké vlhkosti, takže kolem nich čas od času rozprašujte vodu.

Vraneček

Selaginella neboli „vraneček“ je rod vytrvalých rostlin libujících si ve vlhkosti. Rostou nízko u země a můžeme vybírat z mnoha variant. Často se používají k zakrytí půdy, ale jsou vhodné i jako dekorace interiéru a vypadají hezky v závěsných košících. Půda by měla být stále vlhká a rostlina čas od času poprášená vodou, aby měla dostatek vlhkosti. Zde je další tip, jakou rostlinu vybrat, když si se svými zahradnickými schopnostmi příliš nevěříte.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47