Máte rozbité panty nebo úchyty na kuchyňské lince? Opravu můžete zvládnout svépomocí

 Dům 
04. března 2019 16:03 / Petr Vlach
  0
📷
5 fotografií v galerii
Mnoho drobností si můžete sami opravit Shutterstock
Máte doma starou kuchyňskou linku a novou ještě pořizovat nechcete? Přinášíme tipy na její renovaci, které vás nezruinují.

Kuchyňská linka je poměrně nákladnou součástí našich domovů. Stojí hodně peněz a podléhá módním trendům. Jak se vypořádat s tím, že po čase ne všechno funguje? Je to snadnější, než byste čekali.

Výměna pantů

Důležitou součástí každé kuchyňské linky jsou dvířka s panty. A právě panty jsou krizovým místem, kde se vše začne kazit. Zvlášť u těch dvířek, která nejčastěji otevíráte. Přitom právě výměna pantů je poměrně jednoduchým úkonem. Nový pant koupíte v každé lepší prodejně vybavení pro kutily. Velké řetězce mají celou škálu na výběr. Ty obyčejné vyjdou na pár desetikorun, lepší panty stojí přes stovku. Důležité je vědět, jaký potřebujete. Nejlepší je vzít poškozený pant s sebou.

Je třeba mít na paměti, že jsou panty, které se otevírají o více než 90 stupňů. Není problém je sehnat, jen je třeba vědět, že právě takové potřebujete. V některých případech vyměníte jen část s mechanismem. Jindy raději obě strany. Někdy může být potřebné převrtat otvory pro montáž na tělo skřínek do jiné vzdálenosti od kraje skřínky. Každopádně na práci vám postačí šroubovák a akumulátorová vrtačka.

Výměna úchytů

Výrazným designovým i funkčním prvkem jsou úchyty. Pomocí jejich výměny vyřešíte jednak poničené stávající úchyty, ale také změníte vzhled linky. Jestliže potřebujete zcela zachovat stávající montážní otvory, jste limitováni ve výběru tím, že sháníte úchyty s určitou roztečí otvorů a velikostí šroubků. Pokud se ale pustíte do celkové rekonstrukce linky, můžete udělat vše podle svých představ.

Změna povrchu linky

V některých případech není jednoduché měnit povrch linky, protože je stávající linka plná prostorových prvků, a ne ve všech případech je snadné je demontovat. Máte-li ale dvířka hladká, otevírá se vám řada možností, jak linku upravit. Jednou z metod je pokrýt dvířka tapetou. Nejlépe je použít tapetu omyvatelnou. Jinak doporučujeme tapetu nalakovat vodou ředitelným lakem. Můžete místo tapety použít vhodnou hrubší tkaninu. A není též problém dvířka změnit pomocí dřevěných latěk. Někdy je možné také udělat nástřik barvy.

Uvedené postupy lze různě kombinovat. Samozřejmostí při renovaci bude výměna pracovní desky. Výsledkem může být kuchyň, kterou nepoznáte. A s minimálními investicemi. A když už linku upravujete, zkuste do úprav začlenit i některé dobré nápady, které můžete načerpat třeba zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve