Lekníny patří k nejkrásnějším ozdobám jezírek. Víte, jak se o ně starat?

 Zahrada 
18. května 2019 10:56 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Lekníny oživí celou zahradu Depositphotos
Květiny má ráda většina lidí. Pro jejich barevnost, vůni a krásu. O to lépe vypadají, když se vznášejí po vodní hladině. Příkladem jsou lekníny v zahradním rybníčku nebo jezírku. Jejich pěstování ale není jednoduchá záležitost a péče o ně patří k nejnáročnějším.

Většina druhů leknínů roste v hluboké vodě někdy až v hloubce okolo metru. Jiným stačí půl metru. Výsadba do správné hloubky je jednou z důležitých podmínek, aby se vám podařilo lekníny vypěstovat. Proto se při nákupu odrůdy informujte, do jaké hloubky je potřeba zasazení.

Vrstva štěrku

Lekníny lze zasadit na výsadbový kopeček, nebo do výsadbového koše. Při zasazení na dno rybníčku musíte zakrýt pěstební substrát a oddenek leknínu asi deseticentimetrovou vrstvou štěrku, která zabrání vyplavání.

Lepší je pěstovat lekníny v koších, protože se s nimi lépe manipuluje. V koši také můžete hnojit. Koš s lekníny můžete přesouvat i uprostřed vegetace, na podzim při zazimování nebo při dělení, protože každé dva až tři roky je nutné rostliny omladit, aby byly vitální a kvetly.

Lekníny by měly být vysazené v co největší nádobě, aby se jejich kořeny mohly dostatečně rozvinout. Hodí se pro ně jak koše, tak květináče nebo třeba větší vaničky. Než nádobu s rostlinou usadíte do vody, zakryjte povrch půdy oblázky a leknín pořádně zalijte.

Lekníny nejlépe prospívají na slunci. Kvetou od června do října, podle počasí se jim ale může dařit i v květnu nebo listopadu. Kvetení je závislé na teplotě vody a slunečním svitu. Rozkvétají většinou ráno kolem deváté a desáté hodiny a zavírají se kolem čtvrté až páté hodiny odpoledne.

Metr čtvereční

Svědčí jim také klidná a teplá voda. Chladná a proudící voda naopak opožďuje jejich růst a kvetení, takže byste se nakonec krásy nemuseli dočkat. Pro jednu rostlinu je dobré v jezírku vyčlenit alespoň jeden metr čtvereční plochy, aby měla prostor pro růst.

Na zimu nechejte lekníny pod vodou, nejlépe v co největší hloubce. Na zimu jim svědčí hloubka minimálně půl metru. Můžete je ale nechat přezimovat třeba i ve sklepě ve velké nádobě. Dávejte však pozor, aby rostlinám neoschly kořeny. O čištění jezírka jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod