Abyste docílili krásných květů na jaře, musíte se o okrasnou zahradu na podzim dobře postarat

 Zahrada 
20. října 2020 10:00 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zřejmě nejoblíbenější okrasný keř, který zdobí každou zahradu Pixabay
Po opadu listí máme vyhrabanou a uklizenou zahradu. Je však nutné se také postarat o okrasné květiny. Na jaře se nám pak odmění barevnou, voňavou krásou lahodící oku i duši. Jak na to?

První etapu úklidu zahrady před zimou už máme za sebou. Ale to je jenom část práce na zahradě. Po tomto hrubém úklidu nás čeká zazimování okrasných dřevin, aby mohly na jaře rozkvést v plné kráse. Není to nic jednoduchého, proto si na tuto činnost rezervujte minimálně dva dny. Samozřejmě záleží na velikosti zahrady a počtu květin.

Okrasné záhony

Na okrasné trvalky nejlépe platí ochrana mulčováním. Dá se snadno hrabat, takže na jaře mulč lehce ze záhonů vyhrabete. Je možné použít také rašelinu nebo štěpku. V žádném případě se zpočátku nedoporučuje ochrana netkanými textiliemi a fóliemi. Zejména fólie zamezují přístup vzduchu a rostliny mohou začít zahnívat. Tyto ochrany můžeme použít až při skutečně trvalém a větším mrazu. Květy trvalek ostříhejte a vyhrabejte okolí. Ponechání suchých květů nebo listů na zemi květinám neprospívá a na jaře potřebují vyrůstat z nového.

Okrasné trávy

Nízké trávy zásadní zazimování příliš nepotřebují. Naopak vysoké trávy musíte zazimovat řádně. V žádném případě je nestříhejte. Suché obaly samy o sobě rostlinu před mrazem chrání. Jejich vrcholy svažte do snopu, aby se k nim nedostalo příliš vody a mrazu. Na jaře je pak hluboko sestřihněte, než začne rašit první tráva. Trávy pak budou mít dostatek času vyrůst do své původní výšky.

Cibuloviny

Všechny cibuloviny, jako jsou mečíky nebo jiřiny, vyjměte ze záhonů, jinak zmrznou. Jiným cibulovinám (např. tulipány nebo narcisy) ideálně stačí chvojí, rašelina nebo kompost.

Růže

Zřejmě nejoblíbenější okrasná rostlina, nebo chcete-li keř, zdobí každou zahradu. Přitom péče o ně je relativně nejjednodušší. Stačí ke keři nebo stromku přihrnout zeminu, růže ostříhat na 20–30 cm a zakrýt chvojím. Toto ošetření je důležité i pro jarní pučení, kdy mohou čas od času zahrozit ještě přízemní mrazíky. Chrání rostlinu také před odpařováním, protože kořeny brzy na jaře ještě nejsou schopny zásobovat rostlinu dostatečně vodou. Stromkové růže chráníme navíc obalením koruny netkanou textilií.

Jiřiny

Zvláštní péči potřebují jiřiny známé dlouhou dobou kvetení. Vydrží podzimní plískanice a kvetou prakticky až do prvních mrazíků. Ale po přejití mrazem zhnědnou nebo zežloutnou, což je signálem k jejich ochraně. Stonky sestříháme zhruba na 10 cm a jejich hlízy vyndáme za den až dva. Po opatrném odstranění zeminy je necháme několik dnů sušit na větraném místě. Poté uložte do bedniček či jiných nádob s trochou písku a nechte odpočívat. Hlízy by se neměly mezi sebou dotýkat. V zimě je v žádném případě nevlhčete. Poškozené hlízy ihned vyhoďte, aby nenakazily zdravé. K uskladnění jsou vhodné tmavé, nepromrzající sklepní prostory s teplotou kolem 10 stupňů Celsia. Na jaře pak vysazujte v druhé polovině května, tedy po zmrzlých.

Oleandry

Pokud je máte v přenosné nádobě, je vhodné jim najít chladné a světlé místo s teplotami do dvanácti stupňů Celsia. Příliš teplé zimoviště jim moc nevyhovuje a další rok většinou nekvetou. Chcete-li naopak podpořit jejich kvetení, nechte je „přejít“ mírným mrazíkem. Oleandry napevno zasazené v zemi většinou jen přikryjeme netkanou textilií.

Stromy

Nezapomeňte však ani na stromy. Odstraňte z nich všechny plody a kmeny obalte umělohmotnou fólií, která stromy ochrání před okusem. Jehličnany a stálezelené dřeviny před zimou dobře zalijte. Dostatek vody zajistí, že během zimy neuschnou. Jak správně zazimovat jahody, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod