Jak adoptovat pejska z útulku a co je virtuální adopce?

 Mazlíčci 
10. července 2019 13:18 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Mnoho útulků nabízí takzvanou virtuální adopci Shutterstock
Pokud si plánujete pořídit do rodiny pejska, máte několik možností. Někdo si svého nového čtyřnohého kamaráda vyhlédne prostřednictvím inzerátu, jiný se obrátí na konkrétní chovatele. Můžete ale pejska také adoptovat z útulku. Kromě toho, že získáte nového člena rodiny, může vás navíc hřát u srdce dobrý pocit, že dáte němé tváři šanci na lepší život.

Bohužel i v dnešní době mnozí lidé nahlížejí na pejsky z útulku skrz prsty. Přitom zcela neprávem. Jde přitom o normální psy, kteří jen měli smůlu na původního majitele. Pokud se rozhodnete pejska z útulku adoptovat, vrchovatě se vám za to odvděčí. Pes, který byl jednou ze své lidské smečky násilím vyhnán a trpěl strachem, hladem nebo zimou, na tyto kruté chvíle nikdy nezapomene. A svou novou rodinu si pak velmi úzkostlivě hlídá. Za novou šanci je velmi vděčný. Je škoda, že zvíře z útulku má doma podle průzkumu veřejného mínění jen asi 8 % české populace.

Štěně nebo dospělý pes

Hodně lidí touží po štěňátku s tím, že si pejska chtějí sami vychovat. Na druhou stranu je to vždy riziko, protože velkou roli hrají dědičné předpoklady, určitá povaha nebo vlohy, což nemusí být na počátku vždy zřejmé. Naproti tomu dospělý pes má již zformovanou osobnost a čitelnou povahu a útulek má povinnost vás o ní informovat.

Navíc v útulku nenatrefíte jen na pouliční voříšky, ale najdete zde i málo obvyklá plemena. Příčinou mohou být nevhodné dárky, přecenění vlastních schopností, změny v rodinných poměrech a podobně.

Jak si adoptovat pejska

Většina útulků má poměrně přísná pravidla, za jakých podmínek vydává zvířata (zejména psy) zájemcům o adopci. Je to dobře, protože zvířata, která v minulosti často trpěla, si zaslouží dobré podmínky, lásku a péči. Pokud by se stalo, že adopce nevyjde a nový zájemce není schopen se o zvíře náležitě postarat, zvíře putuje zpět do útulku, což pro něj představuje další traumatickou zkušenost.

Základními předpoklady, které útulky vyžadují, je prokázání totožnosti, věk nad 18 let a vyplnění „Protokolu o předání“. Některé útulky vybírají od zájemců poplatek, který přibližně odpovídá nákladům na odčervení, očkování a pobyt zvířete v útulku. Mnoho útulků zahrnuje do smlouvy možnost kontroly u nových majitelů a také povinnost vrátit zvíře, pokud se najde v době ochranné lhůty 6 měsíců původní majitel.

Některé útulky mají i přísnější podmínky, např. požadavky na předchozí zkušenost s příslušným plemenem, adekvátní bytové, finanční a rodinné podmínky.

U jednotlivých útulků se liší jejich postoj k umísťování zvířat u cizích státních příslušníků – některé to striktně odmítají, jiné tuto možnost adopce za určitých okolností připouštějí, všechny jsou ale velmi obezřetné.

Zvířata jsou zájemcům o adopci předávána odčervená, očkovaná, s absolvovanou veterinární prohlídkou, většinou po uplynutí karantény po přijetí do útulku.

Virtuální adopce

Možná byste si pejska z útulku rádi adoptovali, ale z nějakých důvodů nemůžete. I tak můžete pomoci. Mnoho útulků totiž nabízí takzvanou virtuální adopci. Zájemci, kteří si nemohou zvíře adoptovat přímo, mohou přispívat na pobyt psa v útulku určitou částkou. Virtuální adopce se však většinou uplatňuje u zvířat, která nejsou umístitelná z důvodu povahových vlastností, nemoci nebo stáří. O tom, jak poznat kotě nebo štěně z množírny, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty