Používáte na kole helmu? Zaměřte se na její stáří dříve, než se stane neštěstí

 Ostatní 
11. července 2019 18:47 / Marie Popelková
  5
📷
4 fotografie v galerii
Zodpovědný cyklista mění helmu každých pět let Depositphotos
Máte doma kolo a když vyrážíte ven, vždy si chráníte hlavu cyklistickou helmou? Tak to je určitě dobře, má to ale jeden háček. Málokdo totiž ví, že cyklistickou helmu je nutné čas od času měnit. Má totiž omezenou životnost.

Cyklistická helma by měla být bez debat součástí výbavy každého cyklisty, ať už na kole vyráží každý den nebo jen občas. Aby však helma opravdu plnila svůj účel a chránila člověka před zraněním hlavy, je třeba myslet na její pravidelnou výměnu.

Podle odborníků ztrácí cyklistická helma svou ochrannou schopnost přibližně po pěti letech. Pokud tedy máte doma helmu takto dlouho, měli byste se s ní co nejrychleji rozloučit a pořídit si novou. Bez ohledu na to, že ta stará vypadá pořád dobře.

U dětí problém odpadá

Ze zákona o provozu na pozemních komunikacích vyplývá, že se povinnost nosit na kole helmu týká dětí do 18 let věku. Pokud děti jezdí na kole od malička, je proces výměny cyklistické helmy obvykle v pořádku, protože jak roste dítku hlava, pořizují mu rodiče novou helmu. Problém ovšem nastává ve chvíli, kdy člověk přestane růst. Čistě teoreticky by si totiž vystačil s jednou helmou na celý život. To by ale doslova hazardoval se svým životem.

Ztráta ochranné schopnosti

Tak jako jiné výrobky i cyklistické přilby přirozeně stárnou. To se týká zejména kostry z pěnového polystyrenu (EPS), který může stárnout například vlivem UV záření nebo střídáním teplot a měnit své absorpční schopnosti. A to i přes to, že výrobci do pěny přidávají UV inhibitory, které degradační účinky slunečního záření snižují. Ani skořepina (nejčastěji z ABS plastu) kryjící povrch této degradaci nezamezí, pouze ji zpomaluje.

Samotné stárnutí, a tím například křehnutí, není u těchto materiálů v rámci několika let nijak rapidní, ale vliv na stav helmy má. Někteří výrobci proto doporučují přilbu preventivně vyměnit po třech letech, jiní po pěti a někteří uvádějí „trvanlivost“ 8 let. Za zlatý střed lze tedy podle odborníků považovat interval 5 let.

Důležitý je i způsob nošení

Pravidelná obměna cyklistické přilby je sice důležitá, ale člověk by neměl zapomínat ani na to, že přilbu je nutné i správně nosit.

Špatně nasazená přilba bývá totiž ve většině případů užitečná zhruba stejně jako přilba žádná. Dokonce i při lehkém pádu z kola vám špatně zapnutá přilba sjede z hlavy, a neochrání vás tak před zraněním.

  • Prvním předpokladem pro správně nasazenou cyklistickou helmu je správně zvolená velikost. Nezdráhejte se proto doma přeměřit obvod své hlavy a až potom vybírejte přilbu.
  • Přilba vám na hlavě musí držet i když si ji jen zkoušíte a není zapnutá.
  • Zapnutá přilba se na hlavě nesmí snadno posouvat či jinak pohybovat.
  • Řemínek se zapínáním by měl být vždy zapnutý až pod úrovní brady! Utažený řemínek vás však nesmí omezovat například při mluvení.
  • Boční řemínky by měly vést vždy (pohodlně) kolem uší.
  • Správně nasazená a zapnutá helma by se měla na hlavě nacházet ve vodorovné poloze.

Po pádu z kola helmu vyměňte

Na životnost helmy na kolo má větší vliv úroveň mechanického opotřebení než pozvolná degradace materiálů. Materiál EPS, který je v útrobách přileb používán nejčastěji, díky své nevratné deformaci poměrně dobře tlumí nárazy. Jakmile tedy dojde k většímu nárazu, EPS pohltí energii nárazu a pukne. Jsou-li na vnější straně přilby vidět odřeniny či jiné známky kontaktu s povrchem nebo jiným předmětem při pádu, výměna přilby je na místě.

Pro některé dražší modely přileb je používán materiál EPP, který dle tvrzení výrobců dokáže odolávat opakovaným nárazům. Odborníci to ale zpochybňují a považují především za věc marketingu. Je tak lepší na to nespoléhat. Pár stovek za pořízení nové helmy za vaše zdraví a život rozhodně stojí. O tom, jak kolo ochránit před zloději, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod