Mouchy přenášejí stovky druhů bakterií a do jídla se vám nejspíše i vyzvrací. Tipy, jak na ně vyzrát bez chemie

 Ostatní 
10. července 2019 17:02 / Blanka Štiková
  0
📷
3 fotografie v galerii
U mouchy domácí vědci objevili více než 350 druhů bakterií Shutterstock
Mouchy rády sedají na každé jídlo, které najdou. Většina lidí je jen odežene rukou a dál je neřeší. Je třeba si však uvědomit, že tím riskují svoje zdraví. Tento otravný hmyz se vyskytuje hlavně u košů nebo na hnoji a všude tam nasbírá škodlivé bakterie.

U mouchy domácí vědci objevili 351 druhů bakterií a u bzučivky jich našli 316, vyplývá to z poslední studie, kterou zveřejnil vědecký časopis Scientific Reports.

Bakterie mouchy přenáší především na drobných chloupcích, těmi je pokryto celé jejich tělo. "Stačí, aby si na jídlo jen na chvilku sedla, nebo se jej jen dotkla chlupy, a okamžitě se bakterie přesouvají," uvedl odborník na hmyz Ron Harrison pro britský portál Metro. Velké množství těchto bakterií je spojeno s infekcemi, které představují zdravotní riziko pro člověka. Může jít o zápal plic, střevní chřipku, otravu krve či zánět močového měchýře.

Mouchy šíří ale i vážné nemoci, jako je cholera, tyfus, úplavice, salmonela, antrax, tuberkulóza či vajíčka parazitních červů.

Moucha do jídla zvrací

Moucha se navíc do vašeho jídla také vyzvrací, protože nedokáže přežvykovat, potvrdili to i výzkumníci z floridské univerzity, kteří zkoumali potraviny, na které moucha usedla. Pokud tedy moucha usedne na jakýkoli kousek vašeho jídla, je nejlepší jídlo okamžitě vyhodit.

Jak mouchu zabít i bez chemie?

Zabít mouchu však není lehké. Jedna moucha naklade přibližně 900 vajíček za život. Zde je pár typů, jak se much zbavit bez použití chemických přípravků. Nejjednodušší způsob, jak zamezit velkému množství much, je pořídit si do oken sítě a do domu plácačku. Další možností jsou lepicí mucholapky či různé nálepky do oken ve tvaru kytek atd. Pokud na ně moucha usedne, máte vyhráno. Nebo můžete využít světelné UV-A lapače hmyzu. 

"O účinnosti každého světelného lapače rozhoduje především kvalitní UV-A zářivka. Ta kromě viditelného světla emituje i UV-A záření o vlnové délce kolem 365 nm, které nejvíce láká hmyz. Schopnost zářivek emitovat UV-A světlo však časem klesá," vysvětluje odborník na nechemickou likvidaci škůdců, Matěj Kollárik. (Dále čtěte: Švábi smrdí a ohrožují vaše zdraví. Zbavte se jich!)

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve