Chrousti dokáží na zahradě udělat velkou paseku, jejich útočištěm jsou jehličnaté stromy

 Zahrada 
26. července 2021 08:52 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Chroustci letní se mohou množit i v trávníku Depositphotos
Chrousti patřili mezi škůdce spíše v minulosti. V dnešní době už nejsou jejich stavy tak početné. Přesto vám prozradíme, jak zničit chrousta, pokud se mu u vás zalíbí.

Dospělí chrousti škodí hlavně tím, že okusují listy. Větší riziko představují larvy, které žijí v zemi a okusují kořeny rostlin, čímž dokážou rostliny zahubit.

Jak se pozná chroust

Je to statný hnědý brouk s ochlupenými krovkami. Charakteristické jsou vějířovitá tykadla. Na každé krovce můžete pozorovat čtyři žebra a veliký je v průměru 3 cm. Larvy se nazývají ponravy a dorůstají do velikosti 5 cm. Mají bělavě nažloutlou barvu, jsou obloukovitě zakřivené a masité. Jejich hlava je zbarvená do hněda a jsou na ní dobře vidět tykadla. Na hrudní části můžete pozorovat končetiny. Velmi podobný chroustu obecnému je chroustek letní, který je menší, zrzavě hnědý a více chlupatý. Při boji proti jeho invazi ale platí stejná pravidla jako s jeho větším příbuzným.

Životnost chrousta

Chroust prochází čtyřletým vývojovým cyklem. V zemi ponravy žijí čtyři roky. Aktivní jsou na jaře a v létě, přezimují až 100 cm po povrchem. Ve stádiu larvy jsou do té doby, než dorostou pěti centimetrů. Na podzim se zakuklí, aby se na jaře proměnily v dospělé jedince. Brouci se začnou objevovat od začátku května do června. 

Negativa chrousta

Na zahradě obvykle velké škody nezpůsobí, ale pro lesní hospodářství jsou katastrofou. Mezi oblíbenou pochoutkou patří kořínky borovice nebo smrku ztepilého. Na zahradě škodí ožíráním kořenů hlíz a bulev. Takto poškozená rostlina může změnit zbarvení a odumírá její nadzemní část. Když sazenici vytáhnete z půdy, vidíte, že menší kořínky jsou zcela okousané. A někdy se larvám chroustů podaří okousat i větší kořeny. Dospělý chrousti si pochutnávají na listech dubu, lípy, habru obecného. Aktivní bývají za soumraku. Soustřeďují se na horní část a okraje korun stromů. Na rozdíl od ponrav dospělí jedinci nepředstavují pro porosty velké riziko. V zahradě může být výskyt chrousta nepříjemný tím, že za soumraku pořádá nálety, což je velmi nepříjemné, pokud sedíte na zahradě.

Jak zničit larvy chrousta

Nejvhodnější metodou je poslat na chrousta přirozené nepřátele. Patří mezi ně ptáci. Ty do své zahrady nalákáte rozmístěním ptačích budek. Podobným nepřítelem je netopýr. Netopýři mají tu výhodu, že vylétávají v podobnou hodinu jako chrousti, takže dokážou spořádat celá hejna škůdců. Pokud si s chrousty neporadí přirození nepřátelé, zbývá vám poslední možnost, a to zahubit je rytím. Jedná se o velmi náročnou metodu, kdy půdu nejprve zryjete a následně z ní ručně vybíráte ponravy. Dále čtěte: Tipy, jak zaručeně zničit líhně komárů na vaší zahradě.

Zdroj info: www.ceskestavby.cz, www.gardenseeker.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47