Chcete zamrazit houby? Tak pozor na častou chybu, kterou můžete ohrozit své zdraví

Mražení hub má svá pravidla
📷
Další 2 fotografie v galerii
 Ostatní 
23. července 2019 18:54 / Shutterstock
  7   2
Houby můžeme upravovat na desítky různých způsobů. Jakmile propukne pravá houbařská sezona, nosíme jich domů plné koše a pak je ani nemáme chuť jíst několik dní za sebou. Na řadu přichází uložit si houby i k pozdější konzumaci.

Pokud plánujete houby zamrazit, pak pozor na častou chybu, kterou ničíme nejen houby, ale i naše zdraví.

Mražení hub má svá pravidla

V první řadě je třeba připomenout, že je důležité, abyste sbírali a uchovávali jenom kvalitní a zdravé houby. Takové, které nejsou napadené plísní ani jinými chorobami. 

Zmrazujeme jen naprosto čerstvé houby, které jsme před úpravou dokonale očistili. Nejvhodnější jsou pochopitelně všechny hřibovité houby, ale zmrazit se dají i další druhy hub, například žampiony, lišky anebo jedlé holubinky.

Na rozdíl od hub určených k sušení můžeme houby určené ke zmrazení rychle propláchnout pod tekoucí vodou. Můžeme se rozhodnout pro jednu z variant: buďto před zmrazením houby předvaříme nebo je podusíme.

Babky i lišky

Nejvhodnější pro zmrazení jsou všechny hřibovité houby, a to včetně babek, které se naopak nemají sušit. Zmrazit se dají i další druhy hub, například žampiony, lišky anebo jedlé holubinky.

Syrové jsou toxické

Než dáte hřiby do mrazničky, předvařte je. V žádném případě je nedávejte do mrazáku v syrovém stavu. Houby se totiž nezamrazí okamžikem, kdy zavřete dvířka mrazáku. Uvnitř hub jsou enzymy, které se je snaží ze všech sil zlikvidovat a rozkládají je. Během toho se neustále uvolňují mykotoxiny, což jsou škodliviny, které pak napadají hlavně slinivku. A než se hřiby zamrazí na nějakých minus 20 stupňů Celsia a činnost enzymů ustane, trvá to několik hodin. Proto je dobré je nejprve tepelně upravit.

Mražené půlky

Houby můžete rozpůlit nebo rozkrájet na čtvrtky, malé hříbky nechejte v celku. Kousky pak vhoďte do vroucí vody, v níž je sůl a trochu octa. Délka vaření odpovídá jejich velikosti a tuhosti, to znamená 4 až 8 minut. Po uplynutí času je ochlaďte ve studené vodě. Teprve až vychladnou a oschnou, dejte houby do sáčku a teprve pak do mrazáku.

Předvařené plátky

Pokud si chcete přidělat trochu víc práce, můžete houby před zmrazením nakrájet na silnější plátky a pak je čtyři minuty předvařit. I v tomto případě přidejte sůl i ocet. Postup je pak stejný jako u půlených plodnic.

Dušení hub

Jestli jste se rozhodli, že houby podusíte, nakrájejte je na větší plátky a duste je nejprve v troše vroucí vody a ve vlastní šťávě a až potom přidejte trochu oleje. Poté celou nádobu i s houbami ochlaďte ve studené vodě. Vychladlou směs dávejte do kelímků nebo misek a zamrazte. (Dále čtěte: Jak si vypěstovat nejen hřiby v pohodlí domova?).

Ema Maxová | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Stezka bosou nohou: Vydejte se po krásách jižní Moravy a Rakouska

Věda & Vesmír

Archeologům se podařil zcela ojedinělý objev. V pralese našli dávno ztracené město

Bydlení

Drobné vychytávky pro bezpečnější bydlení

Zavřít reklamu