Závěsy jsou čím dál více v oblibě. Skvěle doladí interiér a lze je použít i na střešní okno

 Dům 
22. července 2019 15:16 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Závěsy jsou opět v módě Depositphotos
Dříve byly závěsy součástí prakticky každého bytu. Pak ale nastala éra, kdy byly považovány za něco nemoderního. To je už ale dávno pryč a závěsy opět zažívají velký boom. Správně vybraný závěs totiž dokáže skvěle doladit vzhled vašeho interiéru.

Vybrat si dnes do bytu závěs nemusí být tak snadné, jak se na první pohled zdá. Existuje totiž nejen nepřeberné množství vzorů a materiálů, ale hlavně také mnoho typů závěsů. A do každého interiéru se hodí něco jiného.

Závěsy je dobré vybírat také podle typu a velikosti okna. Důležitým kritériem je pak i to, zda vybíráte závěs jen jako dekoraci nebo od něj čekáváte i něco navíc.

Panelové (japonské) závěsy

Panelové neboli japonské posuvné závěsy jsou velmi moderní a nabízejí mnoho možností, jak je v interiéru umístit a naaranžovat. Jejich velkou výhodou je právě tato flexibilita. Závěs je tvořen několika panely, které se částečně překrývají a je možné pohybovat každým z nich zvlášť.

Můžete volně kombinovat barvy a vzory jednotlivých panelů, a tak vytvořit jedinečný designový doplněk místnosti, který je samozřejmě zároveň i velmi funkční. Stejně tak je možné kombinovat druhy látek (průhledné a neprůhledné). Panelové závěsy jsou dobrou volbou pro všechny kreativní povahy a pro každý moderně zařízený interiér. Tento typ se hodí spíše na větší okna a do místností, které nechcete zcela zatemnit, nýbrž pouze zabránit přímému slunečnímu svitu. Ideálně tedy vyniknou například v obývacím pokoji.

Blackout & dimout

Pokud chcete mít v místnosti úplnou tmu, sáhněte po závěsu typu blackout. Ten je vyroben tak, aby dokázal zcela zabránit průniku světla zvenčí. Oceníte jej tedy především tam, kde chcete spát a nebýt rušeni jakýmkoliv světlem. Ať už slunečním ve dne či pouličním osvětlením v noci. Poslouží dobře například i v místnosti, kde se rádi díváte na filmy a chcete si je opravdu vychutnat. Takové závěsy se mnohdy liší svým vzhledem z vnější a vnitřní strany. To kvůli zátěru z té vnější, který zabraňuje světlu vniknout do místnosti. Je ale také možné zakoupit i třívrstvé blackout závěsy, které jsou sice těžší, ale z obou stran stejné.

Pokud nepotřebujete danou místnost zcela zatemnit, ale rádi byste měli uvnitř příjemné šero, pak zvolte závěs typu dimout. Nutno podotknout, že i tenhle pomocník zastiňuje světlo o poznání více než běžný závěs. Nároky nemusíte snižovat ani v případě, že nechcete závěs tmavý, ale třeba bílý. I bílé blackout závěsy vám zajistí dostatečnou ochranu proti venkovnímu světlu. 

Provázkové závěsy

Dalším typem, který se hodí prakticky kamkoliv, jsou provázkové či nitkové závěsy. Působí velmi vzdušně a dekorativně. Dobře se hodí do oken i do dveří, stejně tak poslouží jako dělící příčka místnosti. Bývají dostupné v bohatém množství barev, vzorů i materiálů.

Druhy závěsů podle umístění

Závěsy můžete vybírat také podle toho, kam je hodláte umístit. Jinak budou vypadat závěsy do dveří, jinak do střešního okna nebo malého okénka.

Závěsy do dveří

Závěsy samozřejmě nemusejí viset jenom u okna, lze se s nimi setkat i ve dveřích. Jejich přední kvalitou je to, že dokáží prostor opticky oddělit či uzavřít stejně dobře jako klasické dveře. Akorát nezaberou tolik prostoru. Velmi vhodné a atraktivní jsou již výše zmíněné japonské panely. Ale samozřejmě řešení je víc. Mnohé z těchto závěsů jsou vynikající pro horké letní dny, kdy chcete nechat dveřmi proudit vzduch, ale ne otravný hmyz. Bývají totiž uprostřed spojené magnetem, takže vytváří účinnou bariéru proti nežádoucímu hmyzu.

Závěsy do střešních oken

Pokud máte pokoj v podkroví, jehož součástí je i střešní okno, na které hodláte pořídit zastínění, tak můžete mimo jiné zvolit i závěsy. Stačí si pořídit klasický závěs z vámi vybrané látky, který však bude k tyči připevněn nahoře i dole. Jeho výhodou je větší výběr látek, ale zároveň musíte počítat s tím, že ční více do prostoru pokoje. Častěji se setkáte s okenními roletami. Ty jsou velmi jednoduché a elegantní. I v tomto případě platí, že lze zakoupit látky stínící či zatemňovací. Roleta není v okně tolik nápadná a je tedy spíše praktickým pomocníkem než dekorací.

Závěsy do malých oken

Máte malá okna a přáli byste si na ně pořídit závěsy? Žádný problém. Jen je třeba pamatovat na to, že malé okno znamená méně světla, které proudí do místnosti. Závěsy do takového okna budou tedy mít pravděpodobně funkci spíše dekorační než zatemňovací. Je tedy lepší volit lehčí druhy a takové, které kvůli jednomu okénku „neobsadí“ celou stěnu. Zároveň by měl být závěs na malé okno právě kvůli svému rozměru dobře sladěný s ostatními prvky v interiéru. V opačném případě by totiž působil jako pěst na oko. Malé okno lze však poměrně snadno opticky zvětšit právě pomocí závěsu. Stačí, když bude mít tyč dostatečně velký přesah. Další způsob, jak zútulnit pokoj, může být použití tzv. vitrážové záclonky, která se spouští přibližně z poloviny délky okna.

Jaký zvolit materiál

Materiálů, ze kterých se vyrábějí závěsy, je nepřeberné množství. V základní rovině je lze rozdělit na syntetické a přírodní.

Obecně se dá říct, že syntetické materiály jsou méně náročnější, co se týče běžné údržby, ale může se stát, že po nějaké době budou hůře držet svůj původní tvar. Nejčastěji používaný materiál při výrobě závěsů je dnes polyester. Ten zaručuje snadnou údržbu a možnost praní v pračce.

Přírodní látky se naopak musejí většinou častěji prát a musejí se i žehlit, zato nejsou elastické a i po dlouhé době drží svůj tvar. A jsou dnes velmi originální. Nejčastěji se setkáte s bavlnou, lnem, případně hedvábím. Hodně módní jsou také korálkové závěsy, o kterých jsme psali zde.

Kusové závěsy nebo metráž

Při pořizování závěsů si budete muset také ujasnit, zda si pořídíte kusové závěsy nebo raději sáhnete po metráži.

Kusové závěsy

V případě, že kupujete kusové závěsy, kupujete vlastně již hotový doplněk, který stačí akorát zavěsit. Jeho rozměry jsou předem dané, a tak se jen stačí nějaký čas prohrabávat nabídkou a jistě najdete ten pravý. Je to tedy ten nejsnadnější způsob, jakým lze pořídit závěsy. Jejich volba je čistě na vás, ať už si vyberete ze skandinávského nebo retro stylu, voálu či saténu. 

Metráž

Jestliže se rozhodnete pořídit metrážový závěs, pak jediný rozměr, který budete potřebovat, je požadovaná výška závěsu. Šířka je totiž předem daná. Samozřejmě platí, že k dostání je mnoho variant o různých rozměrech. Každopádně se jedná o poměrně snadný způsob výběru toho, co vyžadujete.

Jak správně změřit závěsy

Pokud jste již vybrali ten správný typ závěsu i látku, která se vám bude líbit, je na řadě další důležitá otázka. Kolik té látky bude potřeba? Prvním důležitým krokem bude samozřejmě dobře změřit rozměry vašeho okna.

Chcete-li pokrýt celou šíři okna, změřte okno a vynásobte daný údaj dvakrát až třikrát, čímž získáte dostatečnou rezervu pro řasení látky. Takto vznikne velikost celkové plochy látky, kterou dále můžete dělit podle počtu kusů závěsů, které na okně chcete mít (většinou dva). Nechte si ještě menší rezervu na jejich úplné překrytí, budou-li oba zatažené. Aby mezi nimi nevznikala nežádoucí mezera.

Co se týče výšky, zpravidla končí závěsy 2 – 5 cm nad podlahou. Zde je proto potřeba měřit velmi přesně a důkladně. V případě použití závěsových tyčí či závěsů s ocelovými lanky měřte výšku závěsu od jeho horního okraje, u závěsových kolejnic pak měřte od stropu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve