Zdá se vám, že máte příliš vysoké účty za elektřinu? Zkontrolujte její případný únik

 Ostatní 
27. července 2019 17:40 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nemusí to být jen staré žárovky, které jsou rizikem pro váš účet za elektřinu Pixabay
Zdá se vám, že máte příliš vysoké účty za elektřinu? Máte pochybnosti o spotřebě některých zařízení v domácnosti? Máme pro vás řešení.

K běžné výbavě domácí dílny patří celá řada věcí. Dnes přinášíme tip na nákup jednoduchého wattmetru. Může vám pomoci ušetřit tisíce.

Co je wattmetr?

Wattmetr je přístroj, který měří spotřebu elektrických zařízení. Na trhu je celá řada přístrojů. Od nejjednodušších, které měří jen okamžitou spotřebu, přes takové, které k tomu přidávají i další funkce, například monitorování spotřeby v čase, ale i některé další.

Jak postupovat

Vše je velmi jednoduché. Zařízení, které chcete proměřit, vytáhněte ze zásuvky. Připojte wattmetr a zástrčku z měřeného zařízení zasuňte do wattmetru. Pak jen zařízení spusťte a hned se dozvíte, kolik odebírá vaše televize, počítač nebo pračka či sušička.

Kde bývá často problém

Na vině vysoké spotřeby jsou často spotřebiče, které jsou stále zapnuté a někdy se stává, že i ve vypnutém stavu mají docela vysokou spotřebu. Nějaký jeden či dva watty by nemusely vadit. Ale co když je to třeba wattů dvacet?

Často ale přijdete na to, že největším žroutem elektřiny u vás doma je stará lednice či mrazák. I když před lety zařízení plnilo náročné normy a vaše lednice se honosila značkou A či lepší, dnes může být všechno jinak. Stačí, když mezitím došlo k úniku chladiva. Zařízení funguje, ale na kýžený výsledek musí vydat mnohem víc energie.

Podobné překvapení vás může čekat u stále zapnutých počítačů. Zde se vyplatí monitorovat spotřebu za celý den. Vedle odebírané energie v klidu se dozvíte, kolik proudu spotřebuje váš počítač při zátěži.

Kolik wattmetr stojí

Nejlepší na celé věci je, že wattmetr nestojí vůbec mnoho. Pro orientační měření v domácnosti stačí i ty nejjednodušší přístroje. A i se schopností vám podat sumární měření za delší dobu jej pořídíte třeba už za tři sta korun. Další úspory pak dosáhnete třeba montáží úsporného osvětlení, o tom se více dozvíte v našem článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?