Oleandry rozzáří balkon i terasu, pozor ale na otravu

 Zahrada 
21. srpna 2019 17:51 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Oleandry bohatě kvetou a příjemně voní Depositphotos
Mezi nejkrásnější přenosné rostliny patří oleandry. V nádobách se hodí na balkon, terasu i zahradu. Není ani náročné je pěstovat. Musíte si ale dát pozor, protože patří k nejjedovatějším zahradním rostlinám. K usmrcení stačí sníst dva lístky.

Oleandry jsou stále zelené kvetoucí keře až menší stromy. Bohatě kvetou a příjemně voní. Jejich nejčastěji růžová barva rozjasní mnohá místa. V přírodě mohou dosahovat výšky tří až čtyř metrů. Větve a výhony mají prutovité, listy jsou úzké a dlouhé kolem 10 centimetrů a někdy i více. Musíte je ale chránit před deštěm, který by na jejich květech způsobil skvrny.

Dostatek slunce

Ideální pěstování je na slunném stanovišti v nádobách s dobrou drenáží. Semena oleandru vysejte během jara až léta v substrátu bohatém na živiny. Vytvořte pařeniště. Rostlině se daří při dostatku slunce, nemá ráda průvah. Doporučené složení zeminy jsou čtyři díly těžké drnovky, dva díly listovky, dva díly zetlelého hnoje nebo pařeništní zeminy s přídavkem jednoho dílu písku.

V době vegetace potřebuje oleandr hojnou zálivku a hnojení. Nemá ale rád tvrdou vodu, proto je potřeba mít vodu odstátou v konvi. Mladé oleandry přesazujte každý rok, staré stačí po dvou nebo třech letech. Přezimujte je v sušší zemině při teplotě 3 až 10 stupňů Celsia.

Pokud oleandry nekvetou, zaléváte je špatně, nebo nedostatečně likvidujete škůdce. Nejčastěji je to čerň, plíseň nebo mšice. Oleandr rozmnožujte na jaře a v létě stonkovými řízky, které by měly zakořenit ve vlhkém písku nebo vodě. U přesazování vyjmete rostlinu z nádoby, očistíte ji a zkrátíte kořeny na polovinu.

Původní botanické druhy jsou pouze tři, dnes se však pěstuje mnoho kultivarů různě po světě. Nejznámější a nejvíce pěstovaný je oleandr obecný. Květy má jednoduché, růžové a velké do pěti centimetrů. Kromě růžové ale můžete najít i světle červenou barvu, rudou, žlutou nebo bílou. Květy mohou být i jednoduché a plné a některé dosahují velikosti až 10 centimetrů.

Tři měsíce

Oleandry nejsou na jaře holé a nepotřebují dlouhé týdny k tomu, aby se zotavily po odpočinku v zimovišti. Díky svým neopadavým zeleným nebo žlutě pruhovaným listům jsou ve výhodě a často kvetou už od května nebo nejpozději od června. Květní sezona trvá dva až tři měsíce.

Nic nepokazíte tím, když budete rostliny více zalévat. Kořeny jsou totiž velmi žíznivé, takže můžete nechat vodu stát i v podmisce nebo obalu. Od počátku dubna až do konce srpna přidávejte do zálivkové vody hnojivo pro balkonové rostliny.

K přezimování je vhodná i garáž, kde nemrzne, nebo vytápěná zahrada. Ven můžete oleandr vynést už v dubnu, do domu je dávejte pozdě na pozdim. Pokud ho nechcete na jaře přesazovat do větší nádoby, odřízněte z kořenového obalu dva nebo tři díly. Pak zasaďte rostlinu do staré nádoby a mezery vyplňte čerstvou zeminou.

Jsou jedovaté

Pokud máte malé děti, oleandry si ale dobře rozmyslete. Jsou totiž nejen krásné, ale i zrádné a prudce jedovaté. Celá rostlina je jedovatá od listů až po květy, největší koncentrace jedovatých látek je v listech. Po požití se může projevit zvracení, průjem, horečka, závratě, křeče, srdeční arytmie a také úmrtí. Mírná otrava se projeví nevolností. Větší může skončit tragicky. U dospělého už požití dvou listů může vést ke smrti, u dítěte stačí požít jeden list.

Výjimkou nejsou ani případy, kdy lidem nebylo dobře poté, co si opékali špekáčky na prutech z oleandru. Proto raději použijte jiné dřevo. Jedy oleandru se na druhou stranu používají v medicíně například pro léky upravující srdeční činnost, na léčbu kožních onemocnění nebo se přidávají do močopudných prostředků. Na co nezapomenout v září na zahradě, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve