Namnožte si muškáty už nyní. Příští rok vás zaplaví bohatými květy

 Zahrada 
17. srpna 2019 15:45 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Během srpna jsou muškáty v největším rozpuku Depositphotos
Jestli milujete muškáty, pak je nejvyšší čas se postarat o úrodu na příští rok. Právě srpen je ideální měsíc na jejich řízkování. A zvládnete to i sami.

Muškáty, které jsou dobře živeny, by měly být nyní v plné kráse. Během července a srpna vytvářejí dostatek poupat a výhonů. Pokud nejsou napadeny žádnou chorobou, je ideální čas pro jejich řízkování. Rostliny do konce podzimu spolehlivě zakoření, přes zimu dostatečně narostou a na jaře jdou již do plného růstu a brzy nakvétají.

Rychlé a jednoduché

Na řízkování vám stačí úplně obyčejný nůž. Samotný proces je pak jednoduchý. Vyberte si dobře rostoucí výhonek a upravte ho rovným řezem pod listem. Spodek řízků těsně pod očkem mírně šikmo seřízněte, spodní listy odstřihněte a ponechejte 2 až 3 vrcholové. Délka řízku závisí na druhu a na vzdálenosti jednotlivých kolínek s listy, zpravidla by ale měl být dlouhý asi 7 cm. Pokud jsou na něm poupata, vyřízněte je.

Zkuste stimulátor

Nyní je dobré nechat řízek zakořenit. Pokud chcete mít jistotu úspěchu, pak je vhodné řeznou plochu ošetřit pomocí pudrového nebo gelového stimulátoru. Pak řízek zasaďte. Dejte při tom pozor, aby se stimulátor po zapíchnutí z řezné plochy nesetřel. Takto můžete pokračovat u dalších rostlinek. 

Potřebují světlo

Při sázení řízků použijte kvalitní substrát, který jste si pokud možno sterilizovali třeba v troubě. K zakořeňování řízků můžeme použít i rašelinové tablety, což je slisovaná sterilní rašelina v síťovaném obalu, která po zalití nabobtná. Jakmile máte řízky nasazeny, dejte květináčky na světlé místo, ale ne na přímé slunce. Nejlepším stanovištěm je na sever otočené okno. Rostlinky opatrně zalévejte. Vyvarujte se přelévání nebo studené zálivky. Optimální teplota pro zakořenění by měla být mezi 20 – 22 °C, po dvou týdnech může být o něco nižší, zvláště v noci. 

Pro větší košatost

Po asi třech až čtyřech týdnech, kdy řízky zakoření, je můžete přesadit do větších květináčů. Nezapomeňte pelargonie zaštipovat, aby byly pěkně košaté. A začněte s tím i v době, kdy mají rostliny 5 - 6 listů. Zaštípnutý vrchol můžete opět použít jako řízek. Rostliny pak pravidelně hnojte, třeba vlastnoručně vyrobeným hnojivem, o němž jsme psali zde. Pelargonie také pravidelně kontrolujte, zda je nenapadli škůdci nebo jiné choroby. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve