Na co nezapomenout v září na zahradě

 Zahrada 
02. září 2018 12:08 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
I v září je na zahradě plno práce Shutterstock
Pokud jste si mysleli, že v září si od zahrady odpočinete, opak je pravdou. Přinášíme informace o tom, na co byste určitě neměli zapomenout.

Zahrada vyžaduje mnoho práce, ale odmění se i spoustou radostí. Když se o ni postaráte také v září, budete se moci na jaře těšit z plodů vaší práce. Nevěříte? Tak čtěte dál.

Sklizeň plodů

Pro září je typická sklizeň plodů. I když je letos příroda ve značném předstihu, i tak na září zbyde ještě dost jablek i hrušek. Je důležité, abyste rozhodně nenechali spadané ovoce ležet pod stromy. Zbytečně byste tím lákali vosy a další škůdce. Navíc by to mohlo vést k rozvoji onemocnění, která by měla špatný vliv na úrodu v příštích letech. Špatné ovoce patří na kompost, a to dobré třeba do moštárny. Můžete si samozřejmě udělat i různé zásoby na zimu. Někdo dává přednost kompotům, jiný si zamrazí polotovar na koláče.

Vlastní sklizeň k uskladnění by měla probíhat pečlivě. Tam, kde dosáhnete rukama, je to nejlepší způsob. Ve vyšších polohách využijete česáček. Nejlepší je, když si pořídíte česáček na ovoce na teleskopické rukojeti, kterou postupně vysouváte a můžete tak sbírat ovoce i z vyšších částí koruny bez toho, abyste lezli po žebříku.

Květiny

Právě v září je vhodná doba na sázení různých cibulovin. Pokud je ještě dost teplo, sázejte narcisy. Až se více ochladí, můžete začít se sadbou dalších cibulovin. Na jaře se pak narcisy spolu s bledulemi, sněženkami, tulipány a dalšími květinami budou krásně vyjímat.

Stromy

V září můžete začít s výsadbou jehličnanů. Ale i pro listnaté okrasné či ovocné stromy můžete v září udělat přípravné práce. Pokud totiž vykopete potřebné jámy, půda v jámě do doby říjnové výsadby nádherně zvětrá, což je pro sázení stromků velmi potřebné a užitečné. Podobnou přípravu udělejte i pro budoucí výsadbu růží. Více o sázení stromů najdete v článku zde. Stejné zásady platí i na podzim.

Trávník

Trávu určitě ještě posekejte. Jestliže váš trávník obsahuje holá místa, je vhodná chvíle na to je osít. Trávník také můžete pohnojit. Vzhledem k suchu bude potřeba ho ještě zalévat – ovšem jen za předpokladu, že máte dostatek vody. Jinou možností je zamyslet se, zda by nebylo vhodné sázet takové druhy trav, které jsou vůči suchu odolnější.

Ještě sázet?

Pokud jste nadšení pěstitelé a konzumenti zeleniny, určitě si nenechte ani v září ujít možnost zasadit další várku ředkviček a špenátu. Do října ještě budete mít co sklízet a zajistíte si tak přísun čerstvých vitaminů na váš stůl.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod