Kotoučová pila je dobrý pomocník, dodržujte ale zásady bezpečnosti

 Dílna 
24. srpna 2019 20:45 / Pavel Suchý
  0
📷
4 fotografie v galerii
Používejte ochranné pomůcky jako například brýle Depositphotos
Každý pořádný kutil má doma v dílně kotoučovou pilu. Používat můžete ruční, které se říká mafl, anebo stolní, která je známá pod názvem cirkulárka. Obě patří k nebezpečným strojům, kvůli nimž člověk lehce přijde třeba o prsty. Je proto potřeba dodržovat zásady bezpečnosti.

Pila se využívá při řezání dřeva, poradí si ale i s plastem nebo kovy, a použít ji můžete i u měkkého stavebního materiálu. Stačí na to jen vhodný kotouč. Pro kotoučovou pilu platí pravidlo, že ji může obsluhovat pouze člověk starší 18 let a musí být zdravotně způsobilý. Výjimkou jsou třeba studenti ve věku 16 let, podmínkou je ale absolvovat školení. Pracovat na stroji mohou navíc jen pod dohledem způsobilé osoby.

Velká rizika

Nikdy se sami nepouštějte do řezání kotoučovou pilou, pokud jste unavení, oslabení, ve špatném zdravotním stavu či špatné fyzické kondici. Rozhodně se ke stroji nehrňte, pokud jste opilí nebo pod vlivem návykových látek. Velmi jednoduše by se mohlo stát, že přijdete nejen o psty, ale také o ruku, nebo si přivodíte v krajním případě i smrtelné zranění.

Nedělejte na pile žádné domácí úpravy. Mohou ohrozit bezpečnost vaši i vašeho okolí. Vždy si kupujte náhradní díly a příslušenství, ne žádné levné náhražky. Pamatujte na to, že pokud pracujete s maflem nebo cirkulárkou, jste zodpovědní i vůči jiným osobám za případný úraz nebo poškození jejich majetku.

Pokud jste nikdy s kotoučovou pilou nepracovali, je nutné se zúčastnit odborného naučného kurzu a školení bezpečnosti práce. Před spuštěním musíte stroj zkontrolovat. Díky tomu předejdete rizikům.

Zvolte si správný kotouč na řezání podle toho, zda budete opracovávat dřevo, cihly, plast nebo jiné věci. Potom zkontrolujte stav kotouče, protože právě on vám může ublížit nejvíce. Nikdy by neměl být tupý, porušený, zdeformovaný nebo prasklý. Kotouč i ochranný kryt musí být pořádně přichycen podle návodu výrobce.

Vlasy svažte

Odložte i všechny řetízky a náramky, dlouhé vlasy si svažte a dejte pod ochrannou čepici. Pracovní oděv by měl být pevný a spíše upnutý, aby se některá z částí nedostala do střetu s pilou. Musíte mít ochranné brýle, vhodná jsou i ochranná sluchátka.

Po zapnutí pily se podívejte, zda je vše v pořádku. Nežádoucí jsou neobvylé zvuky nebo vibrace, v takovém případě ihned stroj vypněte. Pilu nikdy nepoužívejte bez ochranného krytu, který je její součástí. Pokud ho budete chtít sundat například kvůli opravě, nejdříve pilu vytáhněte z elektřiny.

Od sebe

Při řezání je důležitá správná pozice pily i řezaného materiálu. Je samozřejmostí, že je potřeba řezat směrem od sebe, nikoliv k sobě. Například při posouvání trámů dávejte pozor, aby se nenamáhal kotouč. Pokud řežete válce nebo polena válcovitého tvaru, je potřeba používat pomůcky, které zabrání otáčení materiálu. Odstraňování pilin nechejte až na moment, kdy je stroj vypnutý. Nedělejte to rukama, ale používejte třeba koště.

Nedělejte takové pracovní úkony, které nezaručují spolehlivé vedení materiálu do řezu. Dochází k tomu například při řezání úkosem nebo při řezání klínů, špalíků a podobně. Také neřežte materiál, který je větší než samotná výška řezu. Nepoužívejte ani poškozené nebo nevhodné podložky nebo upínací matice kotouče.

Při práci s maflem nikdy nedržte řezaný kus v ruce nebo přes koleno. Nikdy nepřekračujte ani povolený počet otáček vzhledem k vlastnostem použitého kotouče. Musíte nastavit správnou řeznou rychlost. Jaké věci nesmí chybět správnému kutilovi, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47