Vyrobte si doma vlastní roušku. Rozhodně má smysl ji nosit

 Dílna 
16. března 2020 09:05 / Eva Vogelová
  7
📷
7 fotografií v galerii
Roušky v obchodech momentálně neseženete  Depositphotos
Koronavirus sílí, ale ochranné pomůcky jsou stále nedostupné. Chybí sestrám a lékařům v nemocnicím, takže je nemožné, aby je sehnali obyčejní lidé. Nezbývá nic jiného, než si roušky vyrobit sami a nečekat, až je zajistí stát. To se pravděpodobně v nejbližších dnech či týdnech stejně nestane. Jak na to?

Výroba roušek nebude nijak komplikovaná, ale trochu zručnosti to přece jen vyžaduje. Počítejte však s tím, že podomácku vyrobené roušky nebudou mít takový ochranný efekt jako roušky, které byste si za normálních okolností koupili v lékárně. V sílící epidemii je to však lepší, než kdybyste si ústa a nos nechránili ničím. Roušku si můžete vyrobit z látky či papírové utěrky.

Rouška z látky

Udělejte si vzor roušky

V prvním kroku si vyrobíte vzor chirurgické roušky. Vezměte si kus papíru a namalujte si hrubý nákres roušky. Půjde o tvar obdélníku. Přesné rozměry vám neřekneme, protože každý člověk potřebuje trochu jiné.

Stačí, abyste papír přiložili k ústům a zjistili, jak moc velkou roušku budete potřebovat, abyste měli zakrytá celá ústa, noc a bradu. Zároveň by vám rouška měla sahat téměř až k uším. Udělejte ji raději větší než menší. Nesrovnalosti totiž můžete vždy zastřihnout. Pokud bude krátká, nic s tím už nenaděláte.

Nachystejte si bavlněnou látku

V druhém kroku si papírovou roušku vystřihněte a nachystejte si nejlépe bavlněnou látku. Ta totiž dokáže odfiltrovat zhruba 50 % částic o velikosti 0,2 mikronu. Znamená to, že budete mít alespoň nějakou šanci, že vás koronavirus mine, nebo před ním můžete ochránit ostatní, pokud už nemocní třeba jste. Na bavlněnou látku nakreslete vzor tolikrát, kolik si budete chtít roušek vyrobit, a vystřihněte ho.

Vystřihněte si z látky proužky

V tomto kroku budete stříhat proužky z látky. Na jednu roušku budete potřebovat čtyři proužky. Naměřte si je podle své potřeby tak, abyste si je vzadu za hlavou mohli dobře svázat. Přišijte je ke všem čtyřem rohům a roušku máte hotovou.

Rouška z papírové utěrky

Složte si harmoniku

Rouška z papírové utěrky je na výrobu velmi jednoduchá, ale bude sloužit pouze k jednorázovému použití. Odtrhněte jeden díl utěrky z role a složte z něj harmoniku. Když bude na váš obličej příliš velká, kus můžete nůžkami odstřihnout.

Nachystejte si gumičky

Nachystejte si dvě obyčejné gumičky. Stáhněte dva konce papírové utěrky na jedné straně k sobě. Konce přeložte a do přehybu dejte gumičku. Secvakněte ji tam kancelářským koníkem. Stejný proces proveďte i na druhé straně. Dále čtěte: Kromě nošení roušek byste měli i výrazně posílit svoji imunitu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod