Využijte vaši zahradu až do zimy. Co je ideální na výsadbu v srpnu?

 Zahrada 
26. srpna 2019 15:51 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Využijte vaši zahradu až do zimy Depositphotos
Srpen je měsíc spíše měsícem sklizně. Dozrává ovoce, sklízíme spoustu šťavnaté zeleniny. Ale to neznamená, že by záhony měly zůstat už nevyužité. Stále ještě můžete do země vložit semínka tak, abyste měli do zimy čerstvou zeleninu, ale také můžete založit sklizeň jarní.

Máte po sklizni a necháváte zahradu ladem? Chyba! I srpen je ideální čas na výsadbu. Zasaďte si ředkvičky, polníček, šruchu nebo třeba zázrak černý kořen.

Čerstvý salát až do zimy

Pokud ještě teď zasadíte salát, můžete si na jeho křehkých listech pochutnávat až do zimy. Kadeřavé saláty vám dají první úrodu už za měsíc od výsevu. Stejně tak si můžete zasít kozlíček polníček, který díky své otužilosti rodí až do prvních mrazíků a často ho můžeme sklízet i v zimě. Máte-li pařenitště, využijte srpen pro výsadbu zimních odrůd salátů. V srpnu si můžete také zasít špenát, jehož mladé lístky budou ozdbou nejenom každého salátu, ale především mu dodají úžasnou chuť.

Nezapomeňtě na ředkvičky

Štiplavé červené ředkvičky jsou dalším oblíbeným druhem zeleniny, který si můžete dopřát prakticky až do zimy. Zasít je můžete kdykoliv během srpna. Pro letní výsev se hodí tzv. východoasijské odrůdy, které nemají velkou tendenci vybíhat za slunných dnů do květu. Stihnout můžete také výsadbu lahodného fenyklu. Ten navíc můžete mít čerstvý i celou zimu, pokud si zasadíte doma odřezky. Jak na to, jsme psali zde.

Štavnatá šrucha 

Šrucha zelná je prakticky zapomenutá zelenina, což je obrovská škoda. Tato pohledná jihoevropská plazivá rostlina s dužnatými lístky má šťavnatou, mírně nakyslou chuť. Použít ji můžete nejenom do salátů, ale stejně tak ji můžete připravit jako špenát. Tato zelenina má také nejvíce obsahu omega–3 mastných kyselin než jakákoli jiná listová zelenina, dále je bohatá na vitaminy A, C, B a karotenoidy, z minerálů pak na hořčík, vápník, draslík a železo. Šrucha není náročná na zálivku. Má hluboké kořeny a listy, které umí udržet vodu. Zato po sklizení by měla putovat ihned na talíř, protože brzy zvadne.

Černý kořen

Další pomalu zapomenutou zeleninou je černý kořen. Na povrchu má sice skutečně tmavou barvu, ale uvnitř ukrývá bílou dužinu, která je křehká a má jemnou nasládlou chuť. Můžete jej používat nejenom syrový, jako součást salátů, ale pokud jej povaříte, můžete jím nahradit chřest. Kromě skvělé chuti dodáte tělu také celou řadu prospěšných látek a vitaminů. Díky vysokému obsahu inulinu prospívá diabetikům, je prospěšný při dně a revmatických chorobách, uplatní se při redukční dietě. Na první sklizni si můžete pochutnat ještě i letos, ale nejlépe uděláte, pokud počkáte až do příštího roku, kdy se vám odmění krásným a silným kořenem. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum