Domácí výroba kokosového mléka

Kokosové mléko je výbornou přísadou do mnoha jídel
 Ostatní 
18. června 2015 22:45 / Wikimedia
  0   0
Kokosové mléko je především záležitostí Asie, milují ho tam a jsou schopni jej přidat téměř do všeho. V receptech narazíte na kokosové mléko nejčastěji ve spojení s kari pastou, a to proto, že kokosové mléko ostré kari báječně zjemní a takové pokrmy zavoní exotickými dálkami.

Nepleťte si ale kokosové mléko s kokosovou vodou. Kokosová voda je čirá tekutina uvnitř dutiny kokosového ořechu a mléko získáte lisováním dužiny.

Kokosové mléko je velmi populární pro svou chuť i bohaté účinky na zdraví. V obchodech je již běžně k dostání, ale není nad vlastní domácí výrobu, kdy si můžete každý den udělat mléko čerstvé a tudíž nejchutnější. Jeho domácí výroba je velmi jednoduchá a cenově mnohem výhodnější, tak bych vám jí chtěla přiblížit.

Recept

  • 1 hrnek strouhaného nebo na kousky nakrájeného kokosu bez hnědé vnitřní slupky
  • 2 hrnky vlažné vody Kokosové mléko je výbornou přísadou do mnoha jídel špetka soli (nemusí být)

Postup
Rozmixujete všechny ingredience v mixéru zhruba 4 minuty na nejvyšší otáčky, nechte chvíli sednout a poté přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko. Přidáním špetky soli zvýrazníte chuť mléka, ale i bez ní chutná skvěle. Uchovávejte v uzavřené skleněné lahvi v lednici a spotřebujte nejlépe ihned nebo během 2 dní.

Tip!
Mléko můžete ochutit skořicí, medem, chilli, vanilkou, použít ho jako základ smoothies s banány, karobem, živým kakaem, dalším ovocem, na výrobu pudingu s chia semínky, jako základ sladkých krémů, do thajských polévek a omáček a mnoho dalšího.

◼ redakce hobby / inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Jižní Afrika a malá ochutnávka úžasných zážitků a zajímavostí, které tato země nabízí

Věda & Vesmír

Řeky mohou díky nové „modré“ membráně generovat neuvěřitelné množství elektřiny

Bydlení

Připálili jste žehličku? Víme, jak ji jednoduše vyčistit

Zavřít reklamu