Domácí výroba kokosového mléka

Kokosové mléko je výbornou přísadou do mnoha jídel
 Ostatní 
18. června 2015 22:45 / Wikimedia
  0   0
Kokosové mléko je především záležitostí Asie, milují ho tam a jsou schopni jej přidat téměř do všeho. V receptech narazíte na kokosové mléko nejčastěji ve spojení s kari pastou, a to proto, že kokosové mléko ostré kari báječně zjemní a takové pokrmy zavoní exotickými dálkami.

Nepleťte si ale kokosové mléko s kokosovou vodou. Kokosová voda je čirá tekutina uvnitř dutiny kokosového ořechu a mléko získáte lisováním dužiny.

Kokosové mléko je velmi populární pro svou chuť i bohaté účinky na zdraví. V obchodech je již běžně k dostání, ale není nad vlastní domácí výrobu, kdy si můžete každý den udělat mléko čerstvé a tudíž nejchutnější. Jeho domácí výroba je velmi jednoduchá a cenově mnohem výhodnější, tak bych vám jí chtěla přiblížit.

Recept

  • 1 hrnek strouhaného nebo na kousky nakrájeného kokosu bez hnědé vnitřní slupky
  • 2 hrnky vlažné vody Kokosové mléko je výbornou přísadou do mnoha jídel špetka soli (nemusí být)

Postup
Rozmixujete všechny ingredience v mixéru zhruba 4 minuty na nejvyšší otáčky, nechte chvíli sednout a poté přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko. Přidáním špetky soli zvýrazníte chuť mléka, ale i bez ní chutná skvěle. Uchovávejte v uzavřené skleněné lahvi v lednici a spotřebujte nejlépe ihned nebo během 2 dní.

Tip!
Mléko můžete ochutit skořicí, medem, chilli, vanilkou, použít ho jako základ smoothies s banány, karobem, živým kakaem, dalším ovocem, na výrobu pudingu s chia semínky, jako základ sladkých krémů, do thajských polévek a omáček a mnoho dalšího.

◼ redakce hobby / inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Nechce se vám k moři, ale bez vody si léto nedovedete představit? Máme pro vás netradiční tip

Věda & Vesmír

Průměrná délka života člověka roste. Vědci ale přicházejí se zjištěním, které bude pro mnohé...

Bydlení

Jedlá soda nemusí být vždy dobrý pomocník. Na tyto předměty ji rozhodně nepoužívejte

Zavřít reklamu