Objevte kouzlo a užitek hmoždířů. Poradíme s jeho správnou volbou

Hmoždíř je ozdobou každé kuchyně
📷
Další 4 fotografie v galerii
 Ostatní 
25. listopadu 2019 17:07 / Depositphotos
  0   0
Za časů našich babiček byl nepostradatelnou součástí každé kuchyně. A ještě dříve se používal v alchymii, farmacii, na drcení bylinek nebo výrobu mastí. I v dnešní době má hmoždíř celou řadu využití. Podívejte se, na co by se vám mohl hodit a jak vybrat ten pravý.

Hmoždíře jsou lidstvu známé po tisíce let a i přes technologický pokrok a širokou nabídku elektrických mlýnků, mixerů či sekáčků, je hmoždíř stále jedním z nejlepších pomocníků, který naplno rozvine chuť a vůni čerstvě drceného koření či bylinek.

Materiál volte podle použití

Hmoždíře se vyrábějí z nejrůznějších materiálů, od tradičních z mramoru, kamene přes dřevěné, keramické až po kovové. Dalšími oblíbenými materiály jsou granit nebo láva. V hmoždířích z tohoto materiálu se v Mexiku připravuje a zároveň servíruje tradiční avokádový pokrm guacamole. Jejich výhodou je mohutnost, pevnost a přirozeně drsný povrch. Práce s nimi je mnohem pohodlnější, než například s lehkými dřevěnými hmoždíři.

Dřevěné hmoždíře navíc díky své savosti dlouhou dobu drží vůně, které mohou ovlivnit chuť při další přípravě v hmoždíři. Proto jsou vhodné především na drcení suchých potravin. Porcelánové jsou zase hodně křehké a při silném tlučení nebo pádu mohou prasknout. Nerezové a jiné kovové hmoždíře jsou sice nerozbitné, ale mělnění bylinek vám příliš neusnadní. Také se snadno poškrábou.

Na velikosti a tvaru záleží

Mosazný hmoždíř, který možná máte doma po své babičce, mívá nejčastěji tvar vyššího hrnku s plochým dnem a hladkým povrchem. Také jeho tlouk, tedy palička, má většinou ploché konce. Takový hmoždíř se hodí spíše na drcení koření či léků, které z něj nevyskakují. Například pesto by se vám v něm nepřipravovalo snadno, protože by se hůř míchalo. Na přípravu pesta, dipů a marinád je vhodnější hmoždíř ve tvaru misky.

Pozornost věnujte i tlouku

Důležitá je i velikost tlouku, který by měl být dostatečně vysoký, abyste si při přípravě tekutých směsí neušpinili ruce a nezranili se o okraje hmoždíře. Určitě neuděláte chybu, když si pořídíte masivní hmoždíř z nějakého kamenného materiálu s drsnějším povrchem, širší základnou a přiměřeně velkým tloukem, který vám dobře padne do ruky. 

Jestli už máte vybraného svého favorita, podívejte se na naše další užitečné rady. V tomto článku se dozvíte, jak si vybrat pro vás nejvhodnější mlýnek na kávu

Veronika Prášilová | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

I v zimě můžete navštívit perlu Montreuxské Riviery, hrad Chillon na břehu Ženevského jezera

Věda & Vesmír

Tuleni pomáhají vědcům. Odhalují, kolik tepla vstřebají oceány

Bydlení

Jak mít co nejkrásnější vánoční stromeček? Dodržte správný postup zdobení

Zavřít reklamu