Skladujete ovoce či zeleninu z obchodu v mikrotenovém sáčku? Děláte obrovskou chybu
A nejde jen o to, že skladování ovoce či zeleniny v igelitovém sáčku potravinám moc nesvědčí, navíc používáním sáčků zatěžujete životní prostředí. Pokud víte, jak ovoce nebo zeleninu správně skladovat, bez mikrotenových sáčků se obejdete. Do obchodu si můžete vzít plátěné tašky nebo pytlíky, do kterých požadované potraviny dáte, a tak se mikrotenovým sáčkům vyhnete i v případě transportu ovoce a zeleniny z obchodu domů.
Každému druhu ovoce nebo zeleniny svědčí jiné skladovací podmínky. Když je dodržíte, zůstanou podstatně déle čerstvé. A nejde jen o to, kde ovoce nebo zeleninu skladovat, ale i jak. Pokud budou například měkké druhy namačkané nebo naskládané ve více vrstvách na sobě, dlouho vám nevydrží ani v sebelepších podmínkách. Čím více prostoru jim dopřejete, tím uděláte lépe.
Fígl s vlhkým papírem
V ledničce můžete skladovat nejrůznější bylinky, například rukolu, špenátové listy, fazolové lusky, růžičky květáku a brokolice, listy salátů, čekanku. Nejlépe uděláte, když bylinky dáte do nějaké vzduchotěsné nádoby. Vše vám vydrží déle čerstvé, pokud do nádoby přidáte kousek vlhkého papíru.
Pokud si domů přinesete třešně, jahody nebo další drobné ovoce, rozhodně je nemyjte. Očistu proveďte až těsně před konzumací, ovoce se pak nebude tak rychle kazit. O tom, jak uchovat houby nasbírané v lese, jsme psali zde.
Rajčata dozrají na slunci
V otevřeném kontejneru nebo zásuvce chladničky skladujte brokolici, květák, kukuřici, hrášek, papriku, řapíkatý celer, salát v celku, lilky, okurky, cukety, rozkrojené melouny, nektarinky, broskve i meruňky.
Naopak pouze při pokojové teplotě a na tmavém místě uchovávejte rajčata. Pokud máte nezralá rajčata, vystavte je slunečním paprskům, třeba na okně, za pár dní vám dozrají.
Do chladu a temna
V papírovém sáčku při pokojové teplotě skladujte avokádo a bobulové ovoce.
Co se týká česneku, cibule, zelí, kapusty, brambor, citrusů, melounu či jablek, těmto potravinám se nejlépe povede na chladném tmavém místě. Pokud se rozhodnete skladovat ovoce nebo zeleninu ve sklepě, mějte na paměti, že v něm musí být dostatečný přísun čerstvého vzduchu a vlhkosti. Pozor ale, vlhkosti se nesmí hromadit příliš, aby ve sklepě nevznikala plíseň. A také ve sklepě, kde se skladují potraviny, nesmí být uloženy žádné barvy, laky, benzin a další chemikálie, z nichž unikají výpary, které by měly negativní vliv na kvalitu uložených potravin.