Příroda je na podzim plná zdravých plodů: Co můžete sbírat?
Příroda je na podzim plná plodů. Dozrává mnohé ovoce, plody keřů a dají se sbírat i některé bylinky. Byla by škoda nevyužít ještě poslední příležitost před zimou a něco nenasbírat.
Ovoce
I když třeba nemáte zahradu s ovocnými stromy, přesto můžete sbírat ovoce z volně rostoucích stromů, jejichž majitel s tím souhlasí. Typický je souhlas obcí. Jedinou podmínkou je chovat se k stromům správně, neničit jejich větve a nedělat na místě nepořádek. Jablka, hrušky či ořechy se dají uskladnit klasicky nebo v případě ovoce nasušit. Ořechy doporučujeme skladovat vyloupané v mrazáku nebo v dobře uzavřené nádobě na suchém a chladném místě.
Houby
Lesy stále ještě oplývají množstvím hub. Vedle hřibovitých se dají najít krásné holubinky a bedly. Holubinek se nemusíte bát. Stačí mít na paměti, že na rozdíl od jedovatých muchomůrek nemají tzv. kalich. Holubinky, které se nedají jíst, mají štiplavou chuť. Každopádně sbírejte jen houby, které znáte. Houby sice neposkytují právě záplavu vitaminů, ale hodí se pro různé redukční diety, neboť jsou plné vody a vlákniny. Nedoporučujeme ovšem pro zdravou úpravu smažení a obalování. Výborné jsou ale dušené či zapékané.
Drobné plody
Příroda nabízí na podzim všelijaké drobné plody, které mají vysoký obsah vitaminů. Vedle ostružin to jsou zejména plody bezu černého, jedlé jeřabiny a černý jeřáb, nazývaný také arónie. Najdete ale také rakytník s jeho typickými oranžovými plody. Obtížně se sklízejí, ale mají opravdu vysoký obsah vitaminu C a karotenů.
Bylinky
Na zahradách i na loukách je stále dostatek klasického jitrocele kopinatého. Je dobré si jej nasbírat a připravit z něho sirup proti kašli, který vám na zimu velmi poslouží. Sbírat se dá nať vřesu. Poslouží na podporu funkce ledvin. Také je čas na sběr kontryhele, který pomůže ženám při menstruaci a v přechodu. Dokud neudeří přízemní mrazíky, dají se sbírat šípky na sušení. Ty přemrzlé pak určitě na marmeládu. Více o šípku najdete v článku zde.
Tipy na uskladnění
Čerstvé ovoce patří do kvalitního sklepa. Jestliže takový nemáte, měli byste najít nějaké hodně chladné a temné místo. Někdy se dá úspěšně skladovat ovoce v garáži. Sušení je nejlepší v sušičce, ale zastoupí ji někdy trouba nastavená na nízkou teplotu kolem 60 stupňů Celsia.