Jak si vyrobit z kaštanů gel na praní?

 Dílna 
24. října 2019 07:35 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Prací gel z kaštanů je vhodný i pro alergiky  Depositphotos
Nasbírali jste si spoustu kaštanů, ale nevíte, co s nimi? Kromě toho, že si z nich patrně tvoříte dekorace, můžete si z nich vyrobit i ekologický prášek na praní. Neutratíte za něj ani korunu a ještě navíc v něm nebudou žádné chemikálie. Zjistěte, jak ho vyrobit.

Nasbírejte si kaštany a rovnou je využijte na praní prádla. Poté, co to zkusíte, už si nebudete chtít pořizovat prací prášek z obchodu. Dužina z kaštanů obsahuje čisticí látky, které pění, když přijdou do styku s vodou. Odstraňují nečistoty a rozpouštějí tuky. Prášek na praní z kaštanů je navíc vhodný i pro alergiky a jedince s citlivou pokožkou.

Připravte si potřebné ingredience

Předtím, než začnete prací prostředek z kaštanů vyrábět, obstarejte si k tomu potřebné přísady. Nemusíte se bát, že bude výroba pracího prášku náročným procesem. Nepotřebujete k tomu ani moc věcí.

  • 10 kaštanů
  • litr vody 
  • struhadlo nebo palička na maso
  • nádobu s uzávěrem
  • sítko

Začněte s výrobou

Výroba pracího prostředku není nijak složitá a časově náročná. Začněte tím, že kaštany důkladně umyjete a zbavíte je hnědé slupky. Musíte z nich dostat nečistoty, které se na ně venku nalepily. Rozhodně nepoužívejte kaštany, které jste našli někde v blízkosti silnice, kde je spousta prachu.

Kaštany rozdrťte na malé kousky

V dalším kroku musíte kaštany rozdrtit na co nejmenší kousky. Můžete je buď nastrouhat, nebo rozmělnit paličkou na maso. Předtím, než je začnete drtit, zabalte je do utěrky a až poté do nich tlučte. Kousky kaštanů by měly být opravdu malé.

Rozdrcené kaštany zalijte vodou

Rozdrcené kaštany nasypte do nádoby s uzávěrem. Vodu převařte, ale dávejte si pozor, aby nebyla vroucí. Měla by být pouze mírně teplá. Kaštany vodou zalijte a v nádobě je protřepejte. Měla by se vám vytvořit mýdlová pěna.

Kaštanový gel nechte odstát

Vodu smíchanou s kaštany nechte odstát několik hodin. Poté kaštanový gel přeceďte v sítku, abyste se zbavili větších kousků a zbyla vám opravdu jen tekutina. Nyní můžete začít prát. Deset kaštanů odpovídá zhruba jedné až dvěma dávkám. Kromě kaštanů jsou na podzim k dostání i dýně. Vytvořte si z nich netradiční dekorace.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve