Nezbavujte se starých plastových židlí. Lze je proměnit v krásné kousky nábytku

 Dílna 
18. září 2018 11:54 / Marie Popelková
  5
📷
5 fotografií v galerii
Dobrý nápad udělá i z plastové židle pěkný kousek Pinterest
Plastový zahradní nábytek bývá levný, ale na druhou stranu nevydrží být moc dlouho hezký, obzvláště ten nejlevnější typ. Není ale nutné ho hned vyhazovat. Vdechněte mu nový život. Stačí kousek látky a lepidlo a z vaší nudné plastové židle budete mít kousek nábytku, který vám bude každý závidět.

Nevýhodou plastového nábytku je, že když o něj nepečujete pravidelně, brzy má omšelý vzhled. Plast je také náchylný k poškrábání a ve vrypech se potom drží nevzhledná špína. Lidé pak obvykle takový nábytek vyhodí do kontejneru. Jenže i ošklivá plastová židle může vypadat perfektně. Stačí ji zkrášlit pomocí látky a lepidla.

Originální potah

Nemusíte být žádný profesionální čalouník, abyste dokázali plastovou židli obalit do hezké látky. Zvládnout by to měl každý průměrně šikovný kutil.

Co budete potřebovat:

  • lepidlo, které po zaschnutí zprůhlední
  • nůžky
  • barevnou látku
  • plastovou židli

Jak na to

Vyberte si látku, která se vám líbí. Skvěle vypadají různé květinové dekory, ale pokud je vám bližší umírněnější styl, klidně použijte decentnější vzor - třeba proužek, puntík a podobně. Nejprve si látkou oblepte nohy. Vždy si odměřte dostatečně douhý a široký pruh látky, naneste lepidlo na židli a látku na plast přilepte. Aby nebyly vidět roztřepené konce, látku v těchto místech přehněte.

Aby látka byla perfektně vyplá, můžete použít štětec, kterým látku na plastu hezky vyhladíte. Když máte nohy pěkně obalené, totéž udělejte se sedákem a opěradlem. V případě, že je opěradlo tvořené perforovaným plastem, máte dvě možnosti - buď každou část obalíte látkou zvlášť, nebo na opěrátko nalepíte látku v kuse, záleží jen na vás. je ale pravdou, že druhá varianta je snazší. Pokud chcete, můžete pak celé dílo ještě zafixovat lakem.

U sedáku můžete látku nalepit přesně podle tvaru židle, nebo můžete nechat okraje o něco delší - volně splývající okraje pak působí jako volán.

Kde lze techniku uplatnit

Oblepovací techniku nemusíte využít jen u plastových židlí a stoliček, ale do barevného hávu lze "obléknout" i plastový stůl. Stejně tak můžete oživit vzhled starých dřevěných židlí či jiného nábytku.

Zajímavě například vypadá, když látkou oblepíte třeba šuplíky u staré oprýskané komody. I obyčejná dřevěná police, na kterou nalepíte veselou látku, má hned jiný šmrnc. Nábytek i další drobné předměty lze ozdobit i ubrouskovou technikou, o které jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod