Překvapte svou rodinu či známé a vyrobte jim hranatá vejce

 Ostatní 
25. října 2019 14:26 / Bronislava Silná
  6
📷
4 fotografie v galerii
Představte si ten šok, kdybyste dali na chleby vejce hranatá Pixabay
Možná vám to připadá jako nesmysl, ale z dekoračních důvodů to může mít svůj význam. Ukážeme vám, jak si můžete vyrobit jednoduchý přípravek na vytváření hranatých vajec.

Ačkoliv hranatá vejce nemají žádný jiný smysl než okrasný, přece jen to může být pěkné zpestření pro určité situace, párty, oslavy, svatby a setkání rodiny. A není to zase tak složité.

Jak postupovat

Základem je výroba malé krabičky ve tvaru kvádru, která bude přesně tak velká, aby se do ní vešlo jedno oloupané vejce. Cest, které vedou k cíli, je tedy celá řada. Nejjednodušší je pracovat s přiměřeně silným plastem, který se dá stříhat nůžkami, a současně zajišťuje, že se k němu vajíčko nepřilepí. Doporučujeme spojovat plastové části pomocí prostřihů, do kterých se vloží další díl. Zajistit jednotlivé díly je možné pomocí tavné pistole.

Do boků vaječného lisu uděláme několik prořezů, které budou sloužit k dosažení potřebného tlaku. Víčko, které bude tlačit na vejce, totiž zajistíme v příslušné poloze nějakou vhodnou zarážkou, například dřívkem od nanuku.

Jak nakládat s vejcem

Vajíčko uvařte natvrdo a prudce ochlaďte. Použijte raději vejce poněkud starší, které se lépe loupe. Oloupejte jej ještě za tepla. Vložte do lisu a opatrně tlačte víčkem shora dolů. Až budete mít pocit, že je vejce již dost slisované, zajistěte jej dřívkem od nanuku nebo jinou zarážkou. Takto nachystané vajíčko vložte do chladničky. Po zchladnutí jej vyjměte a uvidíte, jak se změnil tvar. Krájet jej můžete klasicky na kráječi na kulatá vejce. Jen počítejte s tím, že nebude dobře pasovat do připraveného tvaru na klasická vejce.

Další tipy

Určitě stojí za to si podobných lisovačů vyrobit víc, a vyrábět tak několik hranatých vajec současně. Také můžete vajíčko lisovat postupně. Nejprve méně, a až si na nový tvar zvykne, zvýšit tlak a zmenšit prostor, který musí vejce vyplnit. Bude tak mít hranatější tvary.

Jste-li šťastnými majiteli 3D tiskárny, můžete si příslušné díly vyrobit sami podle určitého vzoru, případně si můžete formu stáhnout z internetu. Více o 3D tisku najdete v článku zde. Pokud nejste správný kutil a výroby se bojíte, případně nemáte 3D tiskárnu, můžete si také formu na hranatá vejce koupit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008