Dodejte nyní trvalkám i stromům minerály. Pomůže jim to přežít zimu

 Zahrada 
07. listopadu 2019 13:57 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Stromy i trvalky je potřeba na podzim přihnojit Internet
Žloutnou vašim trvalkám či stromům listy nebo dokonce chřadnou? Pak jim dost možná chybí dva důležité minerály, které je potřeba doplnit hlavně na podzim. I díky tomu jim pomůžete přečkat nadcházející zimu.

Aby vám vaše rostliny i dřeviny prospívaly, je potřeba jim pravidelně doplňovat odebrané živiny. Zvláště to platí o hoříčku a fosforu, které jsou nezbytné pro správné fungování rostlinných procesů. Jak poznáte, že jich má rostlina nedostatek?

Když chybí hořčík

Nedostatkem hořčíku trpí rostliny zejména na jaře a na podzim. Jde o období, které je charakteristické větším množstvím srážek, které hořčík vyplavuje z půdy a ten tak nemá možnost se dostat k rostlinám. Pokud jim chybí hořčík, naruší se tím její nejvýznamnější procesy, což je fotosyntéza a biosyntéza bílkovin. Pokud jim tato látka chybí delší dobu, poznáte to na starších listech, kterým chybí zeleň. Listová plocha sice zůstává zelená, ale prostor mezi žilnatinou bývá žlutý. Nebojte se proto i nyní, v době vegetace, sáhnout po hnojivu s vysokým obsahem hoříčku nebo i hořké soli. 

Aby strom přežil mráz

Pokud vaše keře nebo stromy letos omezily růst letorostů, měly málo květů, plodů a semen, může to být známka, že jim chybí fosfor. Při jeho nedostatku se listy zbarvují až purpurově. V takovém okamžiku to chce velmi rychlý zásah, aby měl strom dostatek síly přežít zimu. Bohužel, běžná fosforečná hnojiva nejsou dostatečně účinná, protože se látka nedostane až ke kořenům. V zahradnických potřebách si proto sežeňte speciální hnojiva, která rostlinám dodají ihned potřebnou dávku fosforu. Ještě před tímto krokem je však potřeba změnit nevhodné půdní vlastnosti, které omezují přijímání fosforu. Vápněním odstraňte kyselost a do půdy přidejte organickou hmotu, například stájová hnojiva v kombinaci se zeleným hnojením, nebo fosforečná hnojiva, nejlépe superfosfát, a to v dávce 200 – 300 g na 10 m2. Další kroky a opatření, jak stromy ochránit před mrazem, jsme psali zde.

Důležitý je i draslík

Dalším důležitým minerálem pro rostliny je draslík. Jeho nedostatek se projevuje zasycháním spodních okrajů listů tak, že tmavý seschlý okraj ostře kontrastuje se zelenou částí listové čepele. Takový strom pak shodí velmi rychle všechny listy, mnohdy dříve, než začne období vegetace. Je to známka toho, že strom neumí hospodařit s vodou. Draselná hnojiva proto doplňte během obdělávání půdy, zvláště teď na podzim. V draselných solích bývá často přítomen i chlór, aby se přes zimu vyplavil do spodiny a nemohl nepříznivě ovlivňovat rostliny v době vegetace. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47