Výběr dětské matrace není jednoduchý. Na čem nejvíce záleží?

 Dům 
06. listopadu 2019 09:53 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Pro zdraví dítěte je správná matrace velmi důležitá Depositphotos
Výběr matrace pro děti není zrovna snadný. Přitom právě v případě dětí by měli být rodiče obzvláště opatrní. Podle odborníků neexistuje matrace, která by byla univerzálně ideální do dětských postýlek. Záleží prý hodně na věku dítěte.

Každý věk totiž má svá specifika a jiný typ matrace je vhodný pro miminka a jiný pro předškoláky. Poradíme vám, jak nesáhnout vedle.

Správná volba je důležitá

Matrace poskytuje dítěti bezprostřední oporu páteře a stabilizuje jeho tělo v průběhu spánku. Při výběru dětské matrace je tak vhodné být abnormálně obezřetný. Extrémně měkké a nevhodné povrchy totiž mohou i ublížit. Děti, které na takových matracích spí, jsou totiž daleko více náchylné ke skolióze páteře. Jaké typy dětských matrací jsou nejčastěji k dostání?

  • molitanová matrace
  • kokosová matrace
  • matrace ze studené pěny
  • viscoelastická pěna
  • latexová pěna
  • pružinová matrace

Na molitan pozor

Každý typ matrace má svá specifika, své plusy a mínusy.

Molitanová matrace

Molitanová matrace je asi nejlevnější variantou matrace pro dítě. Většinou je dostupná i v obchodech, které se na prodej matrací nespecializují. Při výběru pěnové matrace mějte na paměti, že je důležitá dostatečná tloušťka matrace a tvrdost povrchu. Pro miminka je naprosto nevhodný (až nebezpečný) povrch, který má tendenci se přehřívat nebo je měkký.

Pružinová matrace

Dětské pružinové matrace jsou z hlediska životnosti trvanlivější než matrace pěnové. Ve srovnání je vyšší i cena, ale nijak podstatně. Výhodou pružinové matrace je, že má dobrou prodyšnost a relativně snadno odvětrává vlhkost (v případě, že prosákne plínka, případně se na matraci něco vylije, se jedná o velkou výhodu). Vnitřní údržba pružinového jádra je ovšem téměř nemožná, takže je vždy dobré preventivně používat chránič.

Kokosová matrace

Kokosové matrace pro děti jsou hitem několika posledních let. Podle odborníků mají velmi dobré ortopedické vlastnosti a tvrdost, navíc neobsahují toxické látky (kokosové vlákno je přírodní). Problém s kokosovou matrací může nastat v případě, že navlhne močí nebo aromatickou látkou. Poměrně těžko se čistí. Kokosová matrace pro dítě v žádném případě nepatří do pračky. Můžete maximálně vyprat její snímatelný povrch.

Studená pěna

Matrace, které jsou vyrobeny z kvalitních polyuretanových (tzv. studených) pěn o střední a vyšší tuhosti, jsou rovněž dobrou volbou pro děti. Vybírejte takovou matraci, která má snímatelný potah s možností praní minimálně na 40 °C.

Latexová pěna

Jde o matraci z přírodního materiálu, vyrábí se ze směsi přírodního a umělého latexu a je vhodná i pro alergiky. Tyto matrace se vyznačují nejen vysokou odolností, ale také svou prodyšností. Latexová pěna je středně tvrdá, ale dostatečně pružná, proto se skvěle přizpůsobí anatomii dětského těla. Pokud je matrace dobře zpracovaná, dítě se zbytečně nepotí.

Viscoelastická pěna

Viscoelastická pěna umí reagovat na teplo a tlak se dokáže optimálně přizpůsobit tvaru lidského těla. Působením tepla viscoelastická pěna měkne. Matrace z viscoelastické pěny jsou však vhodné spíše pro starší lidi.

Zónové matrace děti nepotřebují

Kvalitní matrace pro dospělé jsou často zónové - to znamená, že v oblasti ramen a pánve mají změkčení a naopak pevnější jsou v oblasti bederní páteře. V případě dětských matrací není výrazné zónování žádoucí a často ztrácí smysl, protože děti rostou, často se na lůžku "stěhují" do různých poloh a někdy mívají neklidný spánek.

Matrace pro starší dítě

Při výběru matrace pro starší dítě už nejste zdaleka tolik limitováni jako u miminka. Můžete víc klást důraz na vaše finanční možnosti a osobní preference dítěte.

Výběr matrace pro starší děti je v mnoha ohledech podobný výběru matrace pro dospělé. Důležité je zvážit individuální výhody materiálů a podle toho se rozhodnout, co by nejlépe sedělo potřebám vašeho dítěte. Primární otázkou je samozřejmě velikost matrace. U starších dětí většinou platí, že se vyplatí koupit kvalitní matraci standardní velikosti, která vaší ratolesti vydrží 7 až 10 let, než riskovat několik let proválených na přechodné matraci molitanové, které by mohly vaše dítě stát zdravá záda. V otázce zdraví se nebojte investovat.

Důležitým kritériem je, aby matrace, na které vaše dítě bude spát, byla dobrou oporou pro jeho záda. Až do dospělosti totiž probíhá osifikace kostí a nevhodný povrch na spaní by mohl mít za následek různé deformace zad a kostí. Samozřejmě zdraví zad vaší ratolesti nezávisí jenom na matraci (důležité je především pravidelné cvičení a sezení v průběhu dne ve škole), ale není dobré ji opomínat a krčit nad ní rameny. Podstatný je i výběr roštu do postele, o tomto témtu jsme více pssali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve