Pořízení obkladů není nejlevnější záležitost. Chyby se proto prodraží

 Dům 
03. listopadu 2019 09:36 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Při výběru obkladů nedbejte jen na vzhled Depositphotos
Plánujete obložit koupelnu, kuchyň nebo předsíň? Nákup obkladů není zrovna levná záležitost, navíc jde obvykle o dlouhodobou investici. I z těchto důvodů je dobré věnovat pořízení obkladů patřičnou pozornost. Ať zbytečně nevyhodíte peníze za něco, co ve výsledku nebude splňovat vaše představy.

Trh s obklady i dlaždicemi je vskutku velmi rozmanitý a každý si tak určitě vybere, co se mu líbí. Jen na vzhledu ale nezáleží, člověk by měl brát v potaz i další aspekty. Pro obkládačky na stěnu i dlaždice na podlahu platí podobné zásady výběru, ale především dlažba má svoje specifika, zvláště pokud ji vybíráte pro venkovní použití.

Rozměr je důležitý

V prvé řadě si budete muset ujasnit, zda dáte přednost malému či velkému rozměru. Mnoho lidí se mylně domnívá, že velký formát dlaždic a obkládaček sluší jen velkým prostorám. Nemusíte se jich však bát ani v případě, že zrovna neoplýváte prostornou koupelnou. Velkoformátová dlažba malou místnost naopak opticky zvětší. Tam, kde se na stěnu už nevejde celá obkladačka, je možná kombinace s mozaikou, která ji skvěle doplní.

Nemíchejte šarže

Pokud chcete mít jistotu, že bude obklad jednotný, vždy nakupujte pro jednu plochu jen jednu šarži. Míchání šarží moc optimální není - obkladačky nebo dlažba se mohou v rámci různých šarží nepatrně lišit třeba v barvě. To, co je okem sotva znatelné, může ve větší ploše působit jako pěst na oko. Není to sice pravidlo, ale stát se to může.

Myslete na rezervu

Pokud si sami vyměříte plochu, kterou chcete obložit, vždy k reálným číslům připočítejte rezervu, a to ve výši 5 až 15 %. V tomto případě se rozhodně neřiďte úslovím, že méně znamená více. Spíše naopak. Při práci nebo později při běžném užívání můžete nějakou dlaždici nedopatřením rozbít a pár kachlí v zásobě se vám tak rozhodně sejde.

Venkovní dlažba má svá secifika

Pokud se chystáte položit dlažbu na balkoně nebo na terase, musíte se poohlédnout po vysoce slinutých dlaždicích, které jsou mrazuvzdorné. Šetřit v tomto případě se rozhodně nevyplatí, protože po první zimě a mrazu by vám dlažba vhodná jen do interiéru mohla venku popraskat a vaše investice i práce s pokládkou by přišla zcela vniveč.

Technické parametry

Před nákupem dlažby si také uvědomte, jak moc bude namáhaná. Otěruvzdornost dlaždic se udává na stupnici PEI. Ta má rozsah od 1 do 5, kde 5 platí jako nejvíce odolná. Pro běžné domácí použití je ideální stupeň 3 a vyšší, pro venkovní použití pak co nejvyšší stupeň. Při výběru myslete i na svou bezpečnost. Do koupelen se například hodí dlažba se speciální protiskluzovou glazurou. O tom, jakými různými způsoby lze dlažbu pokládat, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47