Polystyren dobře poslouží. Práce s ním je snadná, pokud víme, jak jej řezat

 Ostatní 
30. listopadu 2019 21:27 / Petr Vlach
  6
📷
4 fotografie v galerii
Při zateplování domu musíte polystyren uřezat rovně a přesně Depositphotos
Polystyren slouží jako tepelná izolace, případně jako izolace zvuková. Práce s ním je poměrně snadná, pokud víme, jak jej dobře uříznout. Přinášíme přehled toho, jak postupovat.

Polystyren je častým materiálem, se kterým při stavbě domu, rekonstrukcích a dalších aktivitách přijdeme do kontaktu. Jeho řezání není až takový problém, ale je třeba postupovat rozumně.

Pilky

Na řezání polystyrenu můžeme použít pilku. Je vhodné, aby šlo o jemnou pilku, která nebude materiál zbytečně třepit a nebude vytvářet zbytečný odpad. V situaci, kdy potřebujeme uříznout několik kusů, použijeme běžnou pilku na železo. Jestliže se chystáme na větší množství materiálu, můžeme použít přímočarou pilku nebo také flexu. Protože však tyto nástroje mají omezenou hloubku řezu, nepočítejme, že zvládneme řezat příliš silné desky. Maximum bude někde kolem 6 centimetrů.

Odlamovací nůž

Odlamovací nůž je skvělý způsob na řezání tenkých desek. Jestliže tedy zpracováváme izolaci kolem oken či potřebujeme vyřezat nějaké složitější tvary z tenkých desek, odlamovací nůž bude dobrým nástrojem. Pochopitelně pro zpracování velkého množství materiálu se příliš nehodí.

Odporové řezačky

Řezání polystyrenu pomocí rozžhaveného odporového drátu je vůbec nejlepší metodou. Je také jedinou rozumnou metodou na zpracování většího množství silnějších desek. Existují buď velká zařízení, která jsou umístěna na pracovní desce nebo samostatně stojí. Pro většinu uživatelů bude vhodnější ruční odporová řezačka. Ta vyjde jen na pár stokorun, případně si ji můžete vyrobit i sami, návod najdete na internetu v různých variantách.

S ruční odporovou řezačkou si můžete troufnout i na desky o tloušťce 25 cm. Řez je hladký a materiál se díky teplu krásně uzavře, takže nemusíte řešit, že vám do desek proniká vlhkost. Na druhé straně velké odporové řezačky se vyplatí jen pro toho, kdo se řezáním polystyrenu zabývá ve velkém. Stojí totiž od několika tisíc až po třeba 40 tisíc korun. Inspirace pro další nářadí, které se vám může v bytě hodit, najdete zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty