Vodka a její nečekané využití v domácnosti. Mít doma jednu lahev se vyplatí

 Dům 
27. listopadu 2019 18:57 / Eva Vogelová
  3
📷
6 fotografií v galerii
Vodka vám nemusí sloužit pouze na pití  Depositphotos
Vodka je oblíbený nápoj pro řadu lidí. Někteří ji však mají doma schovanou, ale téměř ji nepijí. Pokud patříte do této skupiny, můžete ji využít i k jiným účelům. Zjistěte, k čemu všemu vám může v domácnosti vodka posloužit.

Pokud nemáte rádi tvrdý alkohol, mít doma láhev vodky se vám i přesto vyplatí. Lze ji totiž využít k praktickým činnostem. S vodkou můžete třeba dezinfikovat různé povrchy nebo vyživit řezané květiny. Jaký způsob využití si vyberete, je pouze na vás.

Řezané květiny

Máte doma řezané květiny a chcete, aby vám vydržely co nejdéle svěží? Pokud postrádáte pytlíčky s výživou, nemusíte je nikde shánět. Vystačíte si s vodkou. Kápněte do vody s řezanými květinami několik kapek vodky.

Řezaná rostlina uschne pomaleji, protože vodka zabraňuje růstu bakterií ve vlhku a vodě. Každý den svým květinám vodu s kapkami vodky vyměňte.  

Cigaretový odér

Nemáte rádi zápach z kouře? Měli jste doma návštěvu, která kouřila u vás v bytě či na balkoně? Pochopitelně jste nechtěli svým blízkým přikazovat, aby nekouřili. Následkem toho se však musíte vypořádat s cigaretovým odérem.

Smíchejte vodu a vodku jedna ku jedné a roztok nalijte do rozprašovače. Se směsí zaštěrchejte a postříkejte s ní místa, kde jde cigaretový zápach nejvíce cítit. Nemusíte se bát postříkat třeba i sedačku.

Zápach z oblečení a bot

Zapáchají vám často nošené boty? Nevěšte hlavu, zápachu se zbavíte poměrně snadno. Nalijte do rozprašovače vodku smíchanou s vodou a roztok nastříkejte přímo do bot. Nechte je nějakou dobu vyschnout a uvidíte, že poté bude zápach pryč.

Vzali jste si na sebe čerstvě vyprané tričko, ale hned jste se zpotili? Začalo vám trochu zapáchat potem, ale nechcete ho prát znovu? Postříkejte roztokem zpocená místa. Nechte je zaschnout a zápach bude pryč. Dokonce zmizí i viditelné stopy po potu. Vodka totiž dokáže zničit bakterie, které zápach a skvrny na oblečení způsobily.

Plíseň

Máte v koupelně neustále vlhko? V tom případě vás patrně často obtěžují plísně. Pokud máte doma vodku, nebude těžké se s nimi vypořádat. Smíchejte vodu s vodkou v rozprašovači. Směs nastříkejte mezi kachličky, do rohů, okolo sprchového koutu a všude tam, kde se vám plísně objevují.

Nechte vodku několik desítek minut působit. Poté pomocí houbičky postižená místa dočistěte. Díky vodce budete mít od plísní zase na nějakou chvíli klid. Nežádoucím plísním lze předcházet. Jak na to? 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47