Jak zpracovat rajčata

Velká úroda rajčat není katastrofa. Stačí vymyslet, co s nimi udělat.
 Dům 
10. srpna 2015 14:38 / Wikimedia Commons/Penny Greb, USDA ARS
  0   0
Srpen je měsíc sklizně rychle dozrávajících rajčat. Těch se někdy urodí tolik, že je nestačíte v čerstvém stavu ani zkonzumovat. Jak je můžete zpracovat nebo uskladnit, aby vydržely co nejdéle?

Co se skrývá v rajčatech

Zralé rajče obsahuje víc jak devadesát procent vody, proto je vhodné pro ty z vás, kteří chcete redukovat svoji váhu. Tyto plody jsou bohaté na vlákninu, jež podporuje funkci střev, a mají vysoký obsah vitaminu C ( zhruba polovinu množství, obsaženého v citronech). Dalším důležitým vitaminem je provitamin A – působí proti šerosleposti, zvyšuje obranyschopnost organismu a má protirakovinné účinky.

Rajčata díky nízkému obsahu sodíku snižují krevní tlak a hodí se i pro osoby trpící revmatismem. Pozor však dávejte při konzumaci nezralých, zelených rajčat – obsahují jedovatý tomatin, který není vhodný pro těhotné ženy (může vyvolat potrat).

Jak rajčata skladovat?

Rajčata patří mezi plody, které při skladování moc dlouho nevydrží. Jestli je otrháte se stopkou nebo bez, na prodloužení trvanlivosti nebo kvalitu rajčat vliv nemá.

Pokud si je chcete uchovat co nejdéle, skladujte je na suchých a chladný místech. Rozhodně je nedávejte do ledničky - ztvrdnou a ztratí aroma. Ideální teplota skladování je 14 - 16 stupňů.

Sklizená zelená rajčata nechte dozrát na slunném a teplejším místě. Plody často kontrolujte a likvidujte plísní nakažené kusy.

Nakládaná rajčata s bylinkami

Potřebujete: ½ kg menších rajčat (ideální jsou soudková), 300 ml rostlinného oleje, 2 lžíce olivového oleje, čerstvé bylinky (tymián, oregano či rozmarýn), lžička soli, lžička cukru

Postup:

Nejprve omyjte a rozkrojte rajčata. Vydlabejte dužinu a ještě jednou přepulte, aby vám vznikly z každého rajčete 4 díly.

Předehřejte troubu na 150 stupňů Celsia a vyložte plech pečícím papírem.

Rajčata na plech naskládejte řezem vzhůru, pokapejte olivovým olejem a posolte a ocukrujte je.

Vložte je do rozpálené trouby. Pečte 30 minut a poté teplotu trouby snižte na 70 stupňů Celsia a pečte cca 10 hodin s lehce pootevřenými dvířky. Rajčata by se měla v troubě pomalu usušit.

Když jsou rajčata zcela suchá, můžete jimi začít plnit sklenice. Do čisté sklenice opatrně vkládáme rajčata a prokládáme je čerstvými bylinkami.

A závěr vše zalijeme horkým rostlinným olejem a dobře utěsníme. Rajčata skladujeme na tmavém a chladném místě a ve sklenici by měla vydržet cca 3 týdny.

Sterilovaná rajčata do zásoby

Potřebujete: 1 kg čerstvých rajčat (množství si upravte podle úrody)

Postup:

Rajčata důkladně omyjeme a rozkrájíme na čtvrtiny.

Rajčaty hned plníme čisté sklenice. Nebojíme se rajčata do sklenic pořádně natlačit, víc se jich tam vejde a budou mít lepší chuť.

Nejlepší je, když jsou naloženy pouze ve vlastní šťávě a proto v tomto receptu nezmiňujeme žádný nálev. Rajčata si tak zachovají vlastní chuť a hodí se do každého jídla.

Sklenice dobře zavíčkujeme a sterilujeme klasickým způsobem na 90 stupňů Celsia asi 30 minut.

Pokud jsme postupovali správně, pak by nám rajčata měla vydržet 1 – 2 roky.
◼ redakce hobby / inStory.cz
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Chcete ochutnat nejlepší pizzu na světě? Vyražte do italské Neapole

Věda & Vesmír

Nález odhalil, jak na tom byli naši předci se zubním kazem. A jde o velké překvapení

Bydlení

Jsou úplně všude, kam se podíváme. Jak udělat domov bezpečný pro alergika?