Jak na vánoční kaktus, aby se osypal květy do svátků

 Dům 
17. listopadu 2019 10:00 / Šárka Sokolská
  2
📷
4 fotografie v galerii
Chcete-li, aby vám vykvetl do Vánoc, je nejvyšší čas dát jej do chladu Internet
Málokdo by si dokázal představit Vánoce bez vánoční hvězdy nebo vánočního kaktusu. Pokud chcete, aby vám do svátků vykvetl, je nejvyšší čas začít o něj pečovat. Poradíme vám jak.

Vánoční kaktus pochází původem z Jižní Ameriky. Existuje asi pět druhů, ale u nás jsou nejznámější dva, a to Zygocactus truncatus nebo také Epiphyllum truncatum. Pokud má správnou péči, dokáže svými květy ozdobit interiér právě na vánoční svátky. 

Na květy nižší teplota  

Vánoční kaktus potřebuje před svým kvetením klidové období. A především tmavou místnost. Na několik týdnů jej přemístěte na chladnější a temnější místo, kde se teplota pohybuje mezi 12–16 stupni Celsia. Pokud jej necháte ve vytápěné místnosti, poroste vám, ale nevykvete. Zkuste využít chodbu nebo třeba sušárnu či jinou místnost, kde se netopí, ale jsou tam okna.

Vydržte do Vánoc

V tomto prostoru nechejte rostlinu až do vývinu poupat a prakticky až do doby, než budou Vánoce klepat na dveře. Pokud jej totiž přenesete do tepla, květy se rozvinou a brzy budete mít po parádě. 

Pozor na vápník

Kromě teploty a světelných podmínek je třetím nejdůležitějším faktorem úspěchu zálivka. Během odpočinku omezte zálivku. Tu dopřejte kaktusu tak jednou za dva týdny. Nicméně rostlina má ráda vlhčí vzduch, proto jí můžete dopřát vodu z roprašovače. Jakmile kaktus nasadí poupata, přidejte zálivku a také hnojivo. Vyhněte se takovému, které obsahuje vápník. Ten rostlina vyloženě nesnáší stejně jako azalka, která patří mezi další oblíbené vánoční květiny. Jak o ni správně pečovat, jsme psali zde.

Nehýbat!

Jakmile budou poupata takřka rozvinutá, je čas kaktus přenést do místnosti. Dobře se rozmyslete, kde jej umístíte. Protože jakmile vykvete, neměli byste s ním hýbat. Poupata by totiž mohla opadat. Pokud se tak bude dít i přesto, že stojí rostlina na svém místě, je na vině příliš suchý vzduch. Kaktus proto často roste odstátou vodou a dbejte na to, aby nevyschla. Nikdy ji ale nestříkejte na květy, jinak na nich budou hnědé skvrny. Po svátcích oberte všechny zbytky zvadlých květů a kaktus opět uložte do chladu. Tam jej nechejte až do jara. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve