Podle čeho a jak vybírat interiérové dveře

 Dům 
15. února 2020 13:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Výběr interiérových dveří je velký Depositphotos
Bez dveří se doma neobejdete. Zajišťují soukromí v jednotlivých místnostech a také dokážou byt nebo dům pozdvihnout z hlediska estetiky.

Dveře můžete vybírat v hobby marketech nebo ve specializovaných prodejnách výrobců, ale také si je můžete objednat u truhláře na zakázku. Cena se odvíjí od zvoleného materiálu výplně, povrchové úpravy, způsobu otevírání, velikosti dveřního křídla. Konečnou cenu navýší také kování (panty a kliky) a také odborně provedená montáž.

Vyplň dveří je základ

Na první pohled na deskových dveřích nepoznáte jejich výplň. Základem je dřevěný rám, lepený podle dané technologie, aby se zabránilo ohýbání materiálu pod vlivem změn vlhkosti. Samotnou výplň pak tvoří levná kartonážní vložka se šestihrannou konstrukcí podobnou včelí plástvi. S nízkou hmotností a nedobrou zvukovou izolací.

Nejobvyklejší z dražších materiálů je dutinková dřevotříska, který vykazuje daleko lepší zvukově izolační vlastnosti i mechanické vlastnosti. Pokud máte omezený rozpočet, může výplně kombinovat. Některé pokoje mít s tou dražší výplní a některé s levnější voštinou. Všechny dveře tak budou vypadat vizuálně stejně, ale zaručí vám vyšší akustickou izolaci přesně tam, kde potřebujete.

Další možností je zvolit dveře s výplní z plné dřevotřísky. Ta se většinou používá i u specializovaných technických modelů, jako jsou dveře proti vlámání nebo protipožární. 

Dveřní povrchy

Finančně nejpřijatelnější variantu představují dveře potažené umělou fólií, kterou si můžete vybrat v mnoha barvách a dekorech. Dražší, ale odolnější proti poškrábání jsou pak dveře opatřené laminátovými fóliemi. Oblíbené jsou dále dveře lakované do různých barev i dveře dýhované – potažené tenkou vrstvou dřeva. Protože jde o přírodní materiál, mohou časem měnit odstín a také budou náchylnější k poškození. Za krásu dřeva to milovníkům přírody určitě stojí.

Kombinace se sklem

Spoustu variant nabízí členění dveří, pomocí zasklených výřezů a kazet. Využívá se nejen různých tvarů a četnosti prosklených otvorů ve dveřích, ale i různých skel s mnoha barvami. Světlíky napomáhají stejně jako prosklení dveří interiér prosvětlit, navíc opticky zvětšují prostor. Mnohdy se ovšem v tom případě neobejdete bez stavebního zásahu, protože otvor pro dveře se světlíkem je třeba z boku nebo seshora zvětšit. Lehkosti a vzdušnosti však dodají interiéru celoskleněné dveře. Vybírat můžete z průsvitného, průhledného nebo zcela neprůhledného provedení. Dále čtete: Jak změřit a vybrat dveře.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008