Pokud vybíráte vysokotlaký čistič, dejte si pozor na výkon a tlak

 Ostatní 
14. února 2020 12:15 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Znečišťěná dlažba není problém Depositphotos
Stále se nemůžete rozhodnout, zda si pořídíte vysokotlaký čistič? Nákupem rozhodně chybu neuděláte, právě naopak. Tento schopný pomocník vám ušetří mnoho času a námahy. Pustit se s ním můžete do čištění jakéhokoli špinavého povrchu.

Wapka bude věrným pomocníkem v boji proti nečistotě. Tryskající paprsek vody lze na zahradě i kolem domu využít v průběhu celé sezony. Dokonale se postará o znečištěnou dlažbu, dokáže zbavit chodník plevele i nánosů zeminy, umyje auto, vyčistí jízdní kolo nebo s ním hravě omyjete zahradní nábytek. Využití je téměř neomezené, hlavní je, aby se wapka používala na voděodolné povrchy.

Při výběru se v první řadě zaměřte na čerpadlo, které je základem tlakové myčky. Čerpadlo je srdcem každého čističe, protože stlačuje vodu na určitý tlak. V případě, že budete wapku používat jen občas na omytí jízdního kola, zahradního nábytku či auta, vystačíte si s tlakem do 120 barů. Zároveň s tím zvažte i průtok, tedy množství vody, které čerpadlem proteče za hodinu. Pro již zmíněné občasné využití  postačí vysokotlaký model s průtokem 300 až 400 litrů za hodinu.

Vyšší výkon

Pokud vám wapka bude sloužit především pro odstraňování hrubých nečistot, špatně přístupných míst nebo k čištění fasády, betonových ploch a dlažeb, vybírejte mezi přístroji s tlakem okolo 130 až 140 barů a s průtokem 400 až 650 litrů za hodinu. Čím vyšší totiž bude průtok, tím snadněji se budou čistit velké plochy. Myslete na to, že příliš velký proud vody může čištěnou věc nebo plochu poškodit. Z toho důvodu je vhodné pořídit čistič s regulací výkonu a vždy nejprve začít na minimu a pak teprve opatrně přidávat.

Pokud počítáte s tím, že budete mýt i mastné povrchy, ideální je zvolit myčku, která dokáže přimíchávat saponáty a zvládne i teplou vodu, v některých případech až do 60 °C. Jednodušší přístroje mají z těla stroje vyvedenou hadičku, kterou si saponát přisávají, dražší mají integrovanou nádobku na saponát. Umí regulovat i množství saponátu, který se do stříkané směsi přimíchává.

Bohatá výbava

Funkce vysokotlakého čističe můžete výrazně rozšířit pořízením různého příslušenství. Mytí aut vám usnadní například rotační kartáč, se zahnutou koncovkou dobře vyčistíte i těžko přístupná místa a na chodníky a dlažby zase zabírá rotační tryska. Na odolné nečistoty se zase skvěle hodí nástavce s malým úhlem dostřiku, zato s vyšší přesností. Naopak na běžně zanesený zahradní nábytek použijte nástavec s širším rozptylem. Do čeho se pustit na zahradě v únoru, jsme psali zde.

Vysokotlaké čističe jdou sehnat i za pár tisíc korun. U těch nejkvalitnější se však může částka vyšplhat až k deseti tisícům.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47