Zámkovou dlažbu zvládnete položit I sami. Práce s ní je lehká

 Zahrada 
11. února 2020 14:58 / Marie Popelková
  3
📷
4 fotografie v galerii
Se zámkovou dlažbou se dobře pracuje Depositphotos
Zámková dlažba může posloužit jako pěšinka v trávě, mezi záhonky či jako příjezdová cesta ke garáži. Dobře se s ní pracuje, a pokud chcete ušetřit za firmu, zvládnete ji položit i sami.

Než kopnete do země, promyslete si, jak moc budete plánovaný povrch zatěžovat. Jedná se o dlažbu určenou pro vjezd auta do garáže nebo pro odstavnou plochu určenou na parkování? Pak musíte jít minimálně 55 – 65 cm hluboko. Pokud jde o cestičky, po kterých budete pouze chodit, stačí, když půjdete 25 – 35 cm pod zem.

A opět podle zatížení cesty patří do rovných základů jedna nebo dvě podkladové vrstvy štěrku. První, hrubá frakce, slouží jako podklad pro cestu, po které budete jezdit autem. Ve zhutněném stavu musí mít výšku 25 - 35 cm, na její položení se používá kamenná drť s hrubostí 16 – 32 mm.

Pro dokonalé zhutnění vrstvy potřebujete vibrační desku. Jakmile položíte hrubou vrstvu, hned po ní následuje jemný podklad o výšce 10 – 15 cm. U tohoto podkladu by měla být hrubost 4 – 8 mm. I ten musíte vibrační deskou řádně „udusat“. Pro obyčejnou zahradní cestičku nebo chodníček vedoucí od branky ke vchodu do domu stačí pouze jedna jemná vrstva.

Usaďte obrubníky

Pokud máte podklad hotový, přišel čas usadit obrubníky. Ukládejte je do zavlhlého betonového lože zhruba do 1/3 jeho výšky, a poté je pomocí provázku a vodováhy srovnejte.

Jakmile beton ztvrdne, nasypte mezi obrubníky další vrstvu drti o hrubosti 4 – 8 mm. I když tyto podkladové vrstvy nejsou vidět, je velice důležité, aby byly položeny s co největší pečlivostí, jakékoli pochybení při jeho přípravě se velmi rychle projeví, např. propadáváním dlažby. Abyste docílili roviny, neobejdete se bez některých pomůcek – dlouhých dřevěných nebo ocelových latí.

Pokládka není složitá

Pokládka zámkové dlažby je už docela hračka. Jen musíte vybrat ty správné dlaždice. Roli opět hraje zatížení cesty. Automobil unesou dlaždice o tloušťce 80 mm, na chodníky vám budou stačit 60mm.

Při pokládání poklepejte gumovou palicí od nejnižšího místa dlaždice směrem k nejvyššímu. Spodní vrstvu pod dlažbou přitom nesmíte nijak porušit. Proto po ní nešlapejte, ani ji ničím nepřejíždějte. Na závěr je nutné dlaždice vyspárovat pomocí křemičitého písku o zrnitosti 0 – 4 mm. Zasypte jím všechny mezery. Právě tento typ písku, na rozdíl od vápenného nebo hlinitého, nedovolí trávě a mechu prorůst skrz dlažbu. O tom, že zahrada bez pěšin a chodníčků nemá šmrnc, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47