Některé pokojové rostliny se ve studii osvědčily jako čističky vzduchu

 Dům 
22. dubna 2020 08:40 / Blanka Štiková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Některé rostliny umí čistit vzduch JumpStory
Na mnohých místech ve vaší domácnosti se mohou vyskytovat toxické chemikálie a jiné škodlivé látky, o kterých nevíte, a přesto mohou ohrožovat vaše zdraví.

Nikdy si tedy nemůžete být zcela jistí tím, co je ve vzduchu, který dýcháte. Naštěstí proti tomu jde bojovat a dokonce i relativně snadno. Některé rostliny totiž umí čistit vzduch, což dokládá studie.

O studii

Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) ve studii pod názvem „A study of interior landscape plants for indoor air pollution abatement“ (v překladu: „Studie pokojových rostlin na snižování znečištění ovzduší v interiéru“) zkoumal, zda určité druhy rostlin dokáží čistit vzduch v místnosti od nežádoucích škodlivých látek, které mohou ohrozit vaše zdraví. Ve studii byly testovány chemické látky jako benzen, formaldehyd, trichlorethylen, amoniak a xylen.

Proč právě tyto látky? Jsou totiž přítomny v domácnostech či kancelářských budovách. Kde se tam vzaly? V místnosti se totiž vypařují z nejrůznějších předmětů jako je například nábytek, kancelářské vybavení, koberce či se vypařují z některých stavebních materiálů atd. Ale k tomu, abyste měli některé nežádoucí látky u vás doma, postačí také třeba jen používání některých čisticích či jiných přípravků.

Co vše můžete mít doma

Jednou z toxických látek nacházejících se u vás doma může být například amoniak, který je používán na výrobu hnojiv a čisticích prostředků, ale najdete ho také v osvěžovačích vzduchu, vonných sprejích, svíčkách či difuzérech. Další škodlivou látkou je vysoce toxický formaldehyd, který se používá při výrobě překližek a dřevotřísek u různého nábytku, pro konstrukce střech a podlah, ale také při výrobě barviv, bakelitu, pryskyřic (např. lepidla a tmely pro překližky, koberce a pěnové izolace), a dále při výrobě papíru, plastů či textilií (např. oděvy, povlečení, textilní hračky pro děti, matrace).

Další je toxický benzen, který se používá jako výchozí látka pro výrobu léčiv, kompaktních disků, plastů, syntetické pryže, barev a barviv. Další chemikálií je trichlorethylen, který se může nacházet v některých přípravcích pro domácnost jako třeba v odstraňovačích barev, lepidel či skvrn. Poslední je xylen užívaný například jako pesticid, ředidlo barev a jako složka barev a laků.

Zázračné rostliny

Výsledky výzkumu byly ohromující, neboť ukázaly, že kromě absorpce oxidu uhličitého a uvolňování kyslíku fotosyntézou mohou pokojové rostliny hrát hlavní roli také při odstraňování organických chemikálií ze vzduchu, který vdechujeme. Některé běžné pokojové rostliny totiž dokáží poskytnout přirozený způsob odstraňování toxických látek, jako je amoniak, benzen, formaldehyd, trichlorethylen či xylen ze vzduchu. Ve studii NASA bylo zjištěno, že určité pokojové rostliny dokázaly odstranit až 87 % znečišťujících látek v ovzduší v místnosti, a to i během 24 hodin.

Toulitka Andréova

A které že rostliny tedy umí čistit vzduch? Tak například lidově známá okrasná rostlina toulitka Andréova (Anthurium andreanum) neboli anturie dokáže divy. Málokdo by asi do této elegantní lesklé pokojové rostliny s výraznými barvami i tvary řekl, že umí ze vzduchu vaší domácnosti vytáhnout hned několik škodlivých látek, a to amoniak, formaldehyd a xylen. Toulitce svědčí teplo, ne však přímé slunce, ideální pro ni bude stanoviště s rozptýleným světlem. Dále dělá rostlině dobře vlhký vzduch, přes léto má ráda vydatnou zálivku a přes zimu naopak zase ne. Nevýhodou této rostliny však může být to, že je pro psy a kočky jedovatá.

Chryzantéma

Další nápomocnou rostlinou v čištění vnitřního vzduchu je chryzantéma neboli listopadka, konkrétně pak druh Chrysanthemum morifolium. Chryzantémy patří snad k nejoblíbenějším zahradním rostlinám a možná ne každá pěstitelka o nich tušila, že ze vzduchu dokáží vyčistit amoniak, benzen, formaldehyd, trichlorethylen a xylen. To totiž ony hravě zvládnou. Jde o světlomilnou rostlinu, která vykvétá až na podzim a dá se pěstovat jak v nádobách, tak i na zahradách. Existuje tisíce druhů chryzantém s nejrůznějšími tvary, barvami květů, s různou velikostí a také odolností. Je však třeba nutné dbát na to, že jsou chryzantémy pro psy a kočky jedovaté.

Toulcovka

Další zázračnou rostlinou je toulcovka (Spathiphyllum) neboli lopatkovec, též také spatifylum, který patří mezi oblíbené pokojové rostliny s řadou výhod. Jsou nenáročné, ochotně kvetou a navíc snesou i poměrně velký zástin. Mají krásné tmavé olistění s bílými květenstvími. A co víc, i ony mají schopnost čistit ze vzduchu škodlivé chemické látky, a to amoniak, benzen, formaldehyd, trichlorethylen a xylen. Je však vhodné umístit rostlinu mimo dosah zvířat, neboť je jedovatá.

Tchýnin jazyk

Chybu neuděláte ani s jednou z nejznámějších a nejodolnějších pokojových rostlin, kterou je tchýnin jazyk (Sansevieria trifasciata). Tato rostlina vám totiž také ze vzduchu dokáže vyčistit škodlivé látky jako benzen, formaldehyd, trichlorethylen a xylen. Navíc tato pokojovka snáší stín i plné slunce, sucho i pravidelnou zálivku. Zničit ji může leda trvalé přemokření při nízkých teplotách a v době vegetačního klidu. Nevýhodou této rostliny je její jedovatost pro psy a kočky.

Dračinec vroubený

Také dračinec vroubený (Dracaena marginata) neboli dracéna patří mezi rostliny, které jsou schopné snižovat obsah benzenu, formaldehydu, trichloretylenu a xylenu ve vzduchu. A navíc jde o nenáročnou rostlinu, která vydrží jak na stinnějším místě, tak i na přímém slunci. Optimální pro ni však je velmi světlé místo bez přímého slunce. Celý rok mu vyhovuje běžná pokojová teplota. Dracény jsou pro psy a kočky jedovaté.

Závěr

Rostlin, které vám doma či v kanceláři mohou pomoci vyčistit vzduch od škodlivých látek, je však více, vyjmenovány zde byly jen některé z nich. Výběr vhodné rostliny je už jen na vás. Bohužel, dané pokojové rostliny jsou pro vaše domácí mazlíčky toxické, a proto je dobré je dát mimo jejich dosah. Dále čtěte: Které domácí materiály roušek jsou v boji proti novému koronaviru nejúčinnější, prozradily nové studie.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve