Provoňte si byt dekorativní bylinkou. Vypěstovat ji můžete doma ze semínek

 Dům 
01. března 2018 12:06 / Karel Kovka
  0
📷
4 fotografie v galerii
V netradičním květináči může být levandule i vhodnou dekorací Pixabay
Chcete mít svůj byt krásně provoněný levandulí? Pokud ano, nemusíte chodit do supermarketů či zahradnictví. Levandule není na pěstování nijak náročná a klidně si ji můžete vypěstovat sami.

Vypěstovat si doma levanduli ze semínek není nic obtížného. Potrvá to sice nějaký čas, ale zaručeně uspějete. První dva roky roste levandule dost pomalu, a tak se pěkných košatých rostlin dočkáte až čtvrtý rok. Pokud jste nedočkaví, můžete zakořenit větvičku, kterou vám někdo daruje.

Levandule má více než 39 odrůd a ne všechny kvetou fialově. Kvete během horkých letních dnů a tehdy vylučuje nejvíce voňavých silic. Například bílá voní ještě intenzivněji a ozvláštní váš byt či balkon.

Starat se o levanduli přitom není nikterak náročné. Pokud ji chcete pěstovat na terase nebo balkoně, vyberte si objemnější květináč. Efektní bude, když vyberete nádobu v provensálském stylu, která navodí atmosféru jižní Francie.

Najděte jí na balkoně teplé místo v závětří. Levandule má v oblibě suché, kamenité a propustné zeminy s dobrým odvodem vláhy. Doporučuje se proto na dno nádoby uložit drenážní vrstvu v podobě menších kamínků. Zalévejte ji pravidelně, ale nepřelévat, aby vám neuhnila. Zajistěte, aby byl květináč na spodku děravý a přebytečná voda mohla odtéci. Dočasný nedostatek vláhy jí neuškodí. Jak správně přesazovat květiny.

Důležitou součástí péče o levanduli je stříhání. Pokud ho zanedbáme, zůstane z ní jen řídká "metla" s květinami na koncích stonků. Ideální je ji ostříhat vždy po odkvětu, tedy někdy v průběhu srpna. Do  zimy si pak ještě stihne vyhnat výhonky, které sice již nerozkvetou, ale pokud ji ponecháme venku, pak ji ochrání před mrazy. Vzhledem k tomu, že levandule nekoření příliš hluboko je lepší ji na zimu umístit dovnitř, protože by mohly kořínky zamrznout.

Levanduli můžete pěstovat nejen pro její pěkný vzhled a vůni, ale můžete ji využít i jinak. Například čaj z levandule zklidňuje, odstraňuje poruchy spaní, zmírňuje migrénu a bolesti hlavy, je dobrý proti nadýmání a poruchám trávení nervového původu, odvodňuje organismus a pomáhá při kašli. Levandulová lázeň je zase výborný doplněk při léčbě plísní a ekzémů, ale i na problémy s lupy či padáním vlasů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47