Jarní osení je krásnou dekorací jara. Jak zasít, abyste jej měli pěkně husté
Jarním osením si lidé příbytky zkrášlovali již v pohanských dobách. Svěží zelená barva symbolizovala příchod jara a naději, že zimě definitivně odzvonilo a začíná doba, kdy bude možné opět začít sít.
Zvolte správné obilíčko
Na osení nebo také obilíčko, jak se mu občas lidově říká, je nejvhodnější ječmen nebo pšenice. Koupit se dá v tomto období i v běžných obchodech v malém balení. Pozor jen, pokud obilí není určeno přímo k setí, ale ke kuchyňské úpravě, aby nebylo nějak tepelně upravené, nemuselo by vám vzejít. Naklíčit si ale můžete i jiná semínka, například čočku nebo řeřichu, která je skvělá na mini dekorace, například do skořápky od vajíčka.
Hustě, ale ne do vrstev
Osení můžete nechat naklíčit a vyrůst na vlhké vatě nebo klasicky v květináči, misce či jiné nádobě podle vaší fantazie. Osení do přiměřené velikosti vyroste za 10 až 14 dnů, vždy podle teploty v místnosti. Čím vyšší teplota, tím rychleji roste.
Na minimálně pěticentimetrovou vrstvu běžné zeminy pro pokojové rostliny hustě nasypejte zrní nebo semínka, zasypejte asi dvoucentimetrovou vrstvou zeminy, lehce přitlačte a opatrně zalijte. Travičku vysejte opravdu hodně hustě, avšak nikdy ne do vrstev. Nádobu můžete zakrýt třeba mikrotenovým sáčkem s několika dírkami, dokud osení nevyklíčí. Zeminu udržujte vlhkou, ale ne přemokřenou, aby osení nezačalo hnít.
Teplá voda pomůže s růstem
Pokud vám osení poroste příliš rychle, přemístěte jej na chladnější, ale světlé místo. Pokud jste ve správnou dobu zapomněli zasít, můžete nechat obilí na jeden den namočené do teplé vody, ve které nabobtná a vyklíčí rychleji než v zemině. Nejrychleji klíčí a vzejde řeřicha, která potřebuje jen čtyři až pět dnů, aby vyrostla zhruba na pět centimetrů. Pokud vám naopak osení začíná přerůstat a ohýbat se, jednoduše jej sestřihněte nůžkami.
Osení nevyhazujte
Jakmile osení splní svůj dekorační účel, může ještě skvěle posloužit, a to vašemu zdraví. O zeleném ječmeni jste jistě slyšeli mnoho opěvných ód. Je doslova nabité tělu prospěšnými látkami, například koenzymem Q10. Po Velikonocích tedy osení ostříhejte, opláchněte a použijte jej do salátu nebo rozmixujte třeba do smoothie. Čtěte také: Nadopujte se vitaminy. Připravte si doma klíčky, jsou obrovskou zásobárnu vitaminu C.