Kvalitní ústní vody jsou drahé. Vyrobte si vlastní z máty, hřebíčku či heřmánku

 Dílna 
19. dubna 2020 15:32 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Ústní voda pomáhá předcházet vzniku kazů  Depositphotos
Pravidelné čištění zubů nestačí. Zubní kartáčky v kombinaci s pastou nikdy nedokáží odstranit veškerý plak. Potřebujete k tomu ústní vodu, která napomáhá ke snížení výskytu zubních kazů. Potíž je v tom, že ústní vody jsou poměrně drahé a při pravidelném užívání je rychle spotřebujete. Řešením je, že si vyrobíte vlastní ústní vodu.

Ústní voda působí antibakteriálně, napomáhá při zánětu dásní a zmírňuje krvácivost. Rozhodně se vyplatí ji pravidelně používat, ale pochopitelně za ni nechcete utratit majlant. Vytvořte si vlastní ústní vodu, která bude bez chemie.

Ústní voda z máty

Máta se využívá při výrobě přípravků na ústní hygienu. Má antibakteriální účinky a dokáže bojovat proti zubnímu plaku. Může vám také pomoci zklidnit náhlou bolest zubů a dásní. K přípravě ústní vody z máty budete potřebovat následující ingredience.

  • 5 kapek mátového esenciálního oleje nebo 10 g sušené máty
  • 120 ml horké vody
  • láhev s těsnicím víkem

Postup

Nachystejte si menší uzavíratelnou láhev. Do ní nalijte vodu s mátovým olejem či přidejte sušenou mátu. Směs důkladně protřepejte. Před každým použitím byste měli ústní vodu protřepat znovu, protože cenné látky se usadí na dně láhve.

Ústní voda z hřebíčku

Hřebíček má dezinfekční účinky. Navíc dokáže tlumit bolest. Pokud vás zasáhne náhlá bolest zubů, ústní voda z hřebíčku pro vás bude výborným pomocníkem, protože otupí citlivost zubů. Při pravidelném používání zabraňuje vzniku zubních kazů a obávané parodontózy. K výrobě ústní vody potřebujete následující ingredience.

  • 150 ml vařící vody
  • 15 g celých hřebíčků
  • láhev s těsnicím víkem

Postup

Do láhve s těsnicím víkem dejte hřebíčky a zalijte je vroucí vodou. Láhev zavřete a hřebíček v ní nechte vylouhovat několik hodin. Následně ústní vodu přeceďte a můžete si s ní vyplachovat ústa. Mějte však na paměti, že takto vyrobená ústní voda vydrží zhruba týden. Poté si budete muset vyrobit další.

Ústní voda z heřmánku

Heřmánek je léčivá bylina, která pomáhá při bolestech hlavy a nachlazení. Pomůže vám však i při ústní hygieně. Má protizánětlivé účinky. Utlumí bolest zubů a vydezinfikuje vám ústa. K přípravě ústní vody z heřmánku budete potřebovat následující ingredience.

  • 120 ml vařící vody
  • 15 g sušeného heřmánku
  • láhev s těsnicím víkem

Postup

Heřmánek nasypte do sklenice s víkem a zalijte ho horkou vodou. Nechte ho několik hodin vylouhovat. Následně heřmánek přeceďte a můžete si s ním pravidelně proplachovat ústa. Dále čtěte: Vyrobte si domácí dezinfekční gel nebo sprej.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?