Bylinky, kterými váš papoušek nepohrdne a jsou skvělým zdrojem vitaminů

 Mazlíčci 
20. dubna 2020 14:47 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zelené krmení je pro exotické ptactvo skvělým zdrojem vitaminů Internet
Bylinky jsou prospěšné nejenom pro zdraví člověka, ale také pro spoustu domácích zvířat. Třeba pro andulky. Nevíte, čím jim obohatit stravu o vitaminy? Poradíme vám.

Zelené krmení by nemělo chybět v žádné stravě doma chovaného papouška. A právě jaro je období, kdy můžete svému papouškovi dopřát stravu bohatou na vitaminy, minerály, stravu, která prospěje jeho trávení. Kromě toho se také ptákům postaráte o novou zábavu, která je trochu vytrhne z kažodenního stereotypu. Byla by škoda, kdybyste této možnosti nevyužili. Navíc to má ještě jednu nezpochybnitelnou výhodu. Zelené krmivo vás nebude stát ani korunu.

Pampelišková bomba

Mezi nejčastěji podávané bylinky patří smetanka lékařská nebo-li pampeliška. Najdete ji prakticky na každém rohu a je jedno, zda bydlíte ve městě nebo na venkově. Pro ptactvo má hned několik pozitivních přínosů. Především obsahuje více beta karotenu než mrkev, více železa než špenát, je velmi výživná a bohatá na draslík či vápník. Mimo to je velkou zásobárnou vitaminů A, B, C, D a K, ale také hořčíku, zinku a bílkovin. Pampelišku můžete papouškům podávat kompletně celou, včetně kořene. Nezapomeňte ji však dobře omýt.

Pochoutka z jitrocele

I jitrocel je prakticky jako plevel, takže na něj bez obav můžete narazit kdekoliv. A stejně jako pampeliška i tato bylinka má blahodárné účinky na zdraví. Ne nadarmo jej lidé užívají při kašli a výborně se hodí také pro přípravu léčivé masti, o níž jsme psali zde. Jitrocel je ceněný především pro svůj vysoký obsah vitaminu C. Kromě něj obsahuje také třísloviny, hořčiny, zinek, sodík, draslík, kobalt a měď. Mladé lístky budou opravdovou lahůdkou i pro vaše papoušky. Můžete jim podat nejenom listy, ale také klásek se semínky, který bude skvělou zábavou zejména pro menší druhy exotického ptactva.  

Ptačinec pro ptactvo

Už jeho název značí, že tato bylinka je skvělou potravou pro ptáky. Navíc ptačinec opravdu nemusíte složitě hledat. Je to také druh plevele, který nemají rádi žádní zahrádkáři. Pro ptáky má však neocenitelný přínos v podobě velkého vitaminu C a E. Dále obsahuje karoten, tanin a minerální soli. Je tedy skvělý pro posílení metabolismu. Papouškům můžete dát celou nadzemní část bez kořene, kterou umyjete vodou. Jelikož rostlina poměrně rychle vadne, dopřejte ptactvu vždy čerstvou porci.  Ptačinec má močopudné účinky, podporuje celkový metabolismus a kondici ptáků.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod