Vypěstujte si vlastní melouny. Není to vůbec náročné

 Zahrada 
08. května 2020 07:51 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Meloun přináší člověku celou řadu zdravotních benefitů Depositphotos
Horká léta posledních let přejí pěstování melounů i v našich podmínkách. Uvažujete, že to letos zkusíte? Poradíme vám, jak na to, abyste měli opravdu bohatou úrodu.

Vodní meloun je velmi oblíbený pro svou sladkou chuť a šťavnatost. V létě dokáže skvěle osvěžit, ochladit a hydratovat. To vše s minimem kalorií. Kromě toho vodní meloun přináší celou řadu zdravotních benefitů. Obsahuje antioxidant lykopen, který zabraňuje vzniku rakoviny a kardiovaskulárních chorob. Je bohatý na vitamin A, C a B, navíc obsahuje vysoké množství fosforu, zinku a selenu, hořčíku, draslíku a železa. Tuto dobrotu si můžete vypěstovat také na zahrádce. Stačí dodržet pár pravidel.

Miluje teplo

Meloun je teplomilná rostlina, proto si s jeho vysázením počkejte až na půlku května. Teploty by neměly ani v noci klesnout pod 10 stupňů Celsia. Při nízkých teplotách by rostlina totiž postupně začala uvadat. Tomu uzpůsobte také místo, kam meloun vysadíte. Na záhon by mělo celý den svítit sluníčko, rozhodně je nedávejte na záhon zastíněný stromy.

Pěstování na kompostu

Půdu na záhoně dobře připravte. Půda by měla být bohatá na humus a živiny, základem je kompost nebo uzrálý chlévský hnůj. Naprosto nevhodné jsou půdy těžké, studené a zamokřené. Melouny můžete pěstovat jako tykve přímo na kompostu. Dejte si pozor, abyste melouny nepěstovali tam, kde byly minulou sezonu tykvovité rostliny. Zvýšilo by se tak riziko, že budou trpět nějakou chorobou.

Vhodný spon

Pokud máte klasický vodní meloun, dodržujte spon 1,5 x 1 m. Lze je vysazovat po 2 až 3 sazenicích. U roubovaných by měl být spon 2 x 2 m. Sazenice zasypávejte zeminou až po první listy a ještě přihrňte zeminou. Rostliny budou mít bohatší kořenový systém, lépe budou růst a plodit. U roubovaných se tradičně zasypává pouze podnož. Roub musí být nad povrchem, aby nezakořenil. Rostlina by byla jinak oslabena a plody by pak nemusela mít vůbec, případně by byly malé.

Dostatek vody i hnojiva

Rostliny je nutné pravidelně zalévat, zvlášť v období sucha. V období zrání plodů vodních melounů omezte zálivku, aby nedocházelo k uhnívání a praskání plodů. Kromě vody potřebují melouny pravidelně hnojit hnojivem bohatým na dusík. Zralý vodní meloun poznáte podle zaschlých stonkových úponků a klasické kličky, kterou tvoří stopka. Slupka zralých melounů je lesklá a v místě styku s půdou nažloutlé barvy. Zralé melouny vydávají dutý zvuk. Kromě dužiny byste měli konzumovat také pecky, které jsou pro nás zdravou bombou. Co vše obsahují, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008