Pěstování pokojového ibišku má svá pravidla. Dodržujte je, aby vám krásně rozkvetl

 Dům 
04. května 2020 10:43 / Eva Vogelová
  1
📷
5 fotografií v galerii
Ibišek má nádherné květy  Depositphotos
Ibišek je rostlina s krásnými květy, které odolá málokdo. Řadí se mezi nejoblíbenější pokojové květiny. Ibišek má několik druhů. Nejvíce se v domácnosti pěstuje ibišek čínský, jinými slovy čínská růže. Zjistěte, jak o něj dobře pečovat, aby vám krásně rozkvetl.

Pokud jste se rozhodli, že si pořídíte ibišek, seženete ho patrně v každém květinářství či hobby marketu. Můžete si vybrat z několika barev. Ibišek není na pěstování náročný, ale jeho péče vyžaduje určitá pravidla. Odmění vás za to záplavou květů.

Stanoviště

Ibišek má rád teplo. Daří se mu na místě, kde bude mít dostatek slunečních paprsků. Pokud se světla nedočká, nejspíš vám nikdy nevykvete. Ideálně ho položte na okenní parapet, kam svítí často slunce.

Měli byste dát pozor, aby ibišek nespálily polední paprsky, které bývají obzvlášť silné. Nejlépe se mu daří v teplotě okolo 22 stupňů Celsia. Ibišek nemá rád změny. Pokud ho budete často přemisťovat na jiné stanoviště, mohly by mu začít opadávat listy.

Zalévání

Zalévání ibišku vám možná bude připadat trochu komplikované, ale když si na to zvyknete, nebude to pro vás představovat problém. Ibišek nesnáší přelití. Snáze se vzpamatuje ze sucha. Po přemokření mu opadají listy a jeho kořeny může napadnout hniloba.

Vlhkost substrátu kontrolujte rukou. Ibišek raději zalijte menším množstvím vody. Pokud zjistíte, že mu to nestačí, trochu vody ještě přilijte. Když zjistíte, že půl hodiny po zalití v misce ještě zůstala voda, vylijte ji. Čínskou růži zalévejte zhruba jednou za dva až čtyři dny v závislosti na ročním období.

Při vysokých teplotách ho můžete zalévat i jednou denně. Ibišek nemá rád studenou a čerstvě natočenou vodu z kohoutku. Z toho důvodu ji převařte tak, aby dosahovala maximálně 30 stupňů Celsia.

Výživa

Ibišek potřebuje výživu k tomu, aby rostl a kvetl, její nedostatek může způsobit blednutí listů. Měli byste si pořídit hnojivo speciálně pro ibišky. Rozhodně ho nesmíte hnojit výživou pro balkonové květiny. Přečtěte si složení hnojiv. Nemělo by obsahovat velké množství fosforu, protože by nemusel vykvést.

Rosení

Ibišek má rád vlhký vzduch. Kvůli suchému vzduchu mu mohou začít opadávat listy. Čínskou růži vždy roste odstátou vodou. Rozprašovačem byste neměli zasáhnout květy a poupata, protože by jinak odpadly. Dále čtěte: Jarní osení je krásnou dekorací. Jak ho zasít, aby bylo pěkně husté?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum