Vyrobte si přírodní hnojivo. Zelenina bude snadno růst a rychle plodit

 Zahrada 
06. května 2020 08:30 / Eva Vogelová
  5
📷
6 fotografií v galerii
Hnojení rostlin je nezbytné pro jejich zdravý růst  Depositphotos
Zasadili jste si už letos zeleninu, nebo se na to teprve chystáte? Pokud toužíte po velké úrodě, nesmíte zapomenout rostliny řádně hnojit. Nemusíte nutně sahat po chemických hnojivech, zkuste to nejprve s těmi přírodními. Můžete si je jednoduše sami vyrobit.

Zelenina potřebuje živiny, díky kterým bude snadno růst a rychle plodit. Například draslík, vápník dusík či fosfor. Tyto látky nenajdete pouze v chemických hnojivech, ale i těch přírodních. Přírodní hnojivo vás nebude stát téměř nic a příroda vám za to poděkuje.

Banánové slupky

To, že banány prospívají zdraví, ví nejspíš každý. Málokoho však napadne, že to stejné lze říci i o banánových slupkách. Mohou prospět vám, ale i vaší zelenině. Obsahují totiž fosfor, draslík a vápník. Tyto látky pomohou rostlinám zvýšit odolnost vůči škůdcům a posílí jejich zdravý růst. Pokud jíte často banány, nevyhazujte jejich slupky. Nakrájejte je na menší kousky a zahrabejte do zeminy k nově nasazené zelenině.

Kávová sedlina

Pokud pijete kávu, máte vyhráno. Kávová sedlina je vynikající hnojivo pro rostliny. Obsahuje totiž velké množství fosforu, draslíku či dusíku a další potřebné látky pro výživu zeleniny. Musíte ji nechat vysušit. Rozložte si na slunné místo noviny a na ně rozmístěte kávovou sedlinu. Po vyschnutí ji rovnoměrně rozvrstvěte okolo zeleniny. Bude stačit, když zeleninu pohnojíte kávovou sedlinou dvakrát až třikrát za celou sezonu.

Voda z brambor

Možná se budete divit, ale voda z brambor je výborné hnojivo pro zeleninu. Když ve vodě vaříte brambory, uvolní se do ní vitaminy, které rostlinám prospějí. Stačí jednou týdně uvařit brambory ve slupce. Vodu z nich nechte vychladnout a vylijte ji do zeminy okolo zeleniny.

Vaječné skořápky

Pokud slavíte Velikonoce, patrně vám po nich zbude spousta vaječných skořápek. Byla by velká škoda je nevyužít. Obsahují velké množství vápníku, takže mohou vyživit vaši zeleninu. Ocení to především rajčata a papriky. Všechny skořápky dejte na deset minut do rozehřáté trouby. Zneškodní se tím veškeré bakterie z povrchu.

Poté skořápky nadrťte a rozsypejte je okolo zeleniny. Pokud nechcete, skořápky drtit, nemusíte. Rozmístěte je okolo zeleniny a nebudou vám ji ničit slimáci. Přes ostré skořápky totiž nepřelezou. Přečtěte si, jak si o Velikonocích nazdobit vajíčka.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod