Chcete vlastní salát ze semen? Nechejte jej semenařit
Hlávkový salát je velice oblíbená jarní zelenina, a to především pro svůj vysoký obsah vitaminů. Je celkově bohatý na vitamin B1, B2 a zejména na kyselinu listovou. Salát je vysoce ceněn pro obsah draslíku a železa. Má i významné množství vápníku, fosforu, hořčíku, jakož i stopových prvků: zinku, mědi a manganu. Jeho pěstování navíc není vůbec složité, pokud je dostatečně zaléván, může se z úrody těšit i nezkušený zahrádkář. Ten, kdo si troufne, si může tuto oblíbenou listovou zeleninu vypěstovat i z vlastních semen. Stačí jen vybrat ten správný kousek na semeno.
Dejte sazenici prostor
Pokud se rozhodnete, že si na příští rok vypěstujete salát ze semen, je potřeba už při výsadbě myslet na to, že semenný salát potřebuje více místa. Z tohoto důvodu je nutné jej sázet do širšího sponu asi 30 krát 30 až 40 krát 40 cm. Péče o semenný salát je pak stejná. Je potřeba jej okopávat, odplevelovat a zalévat, aby vytvořil bohatou hlávku.
Důležitý je výběr
Ne každá hlávka salátu je vhodná na osivo. Vyberte takové hlávky, které jsou především zdravé, mají střední až větší velikost, jsou dobře zavinuté, uzavřené a hlavně pevné. Jejich pevnost zjistíte tak, že je jemně promnete mezi prsty. Ty, které snadno promáčknete prsty, neberte. Volte takové, jejichž listy jsou pevnější a tvrdší. Pokud máte vybráno, dobře si je označte, aby vám omylem neskončily na kuchyňském stole.
Sbírejte první várku
Jakmile se hlávky vyvinou, přestaňte salát postupne zalévat. Dříve či později se objeví první květy. Pamatujte, že čím později vykvete, tím jenom lépe. Proto vyberte takovou hlávku, která vytvoří květenství nejpozději. Salát kvete drobnými žlutými kvítky, které po opylení tvoří nažky s bílým chmýřím. Podle chmýří poznáte, že semena uvnitř květu jsou zralá. Kvetení trvá několik týdnů a semena se tvoří na každé rostlině postupně. Prvně vytvořená semena mají obvykle vyšší klíčivost. Proto je zásadní nepropást jejich první várku a sklidit je dříve, než je vítr či ptactvo vytrousí.
Vybírejte kvalitní semena
Nejkvalitnější semena jsou taková, která jdou snadno vytřepat při ruční sklizni. Jen taková semena jsou plně vyvinutá. Proto při sklizni obcházejte postupně rostlinu za rostlinou a do nádoby vytřepávejte jen ta semena, která se sama vytrousí. Zbylá semena ještě nemusejí být dostatečně vyvinutá. Obvykle mají nižší klíčivost.
Vydrží roky
Sesbíraná semena můžete ještě pročistit tak, že je dáte na talíř či plech a jemným foukáním je zbavíte zbylého chmýří, a případně také nedovyvinutých či podřadných semen. Semena uložte na suché a chladné místo. Vzhledem k tomu, že si semena uchovávají klíčivost čtyři až pět let, máte na další roky o úrodu postaráno. Semínka pak můžete vykoupat v bylinkové lázni, čímž získají nejenom ochranu proti chorobám, ale také rychleji vyklíčí. Více na toto téma jsme psali zde.