Na usazeniny z tvrdé vody pomáhají babské rady za pár korun

 Dům 
06. května 2020 09:05 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bílé mapy najdete třeba na baterii Depositphotos
Usazeniny od vodního kamene dokáží pořádně potrápit. Zvláště tam, kde je velmi železitá voda, je boj s nimi nekonečným příběhem, který nemá svého vítěze. A to dokáže nejen nazlobit, ale také pořádně potrápit nejednu hospodyňku.

Zkuste vyzkoušet následujících pár rad, jak dát těmto prevítům na frak.

Změkčující filtry

Nevzhledné bílé skvrny nebo mapy jsou důsledkem tvrdé vody. Čím je tvrdší, tím více se tvoří vápenaté usazeniny známé třeba z rychlovarné konvice. Bílé mapy se ale mohou utvořit třeba i na květináčích při vypařování vody z podmisky.

Jedním z radikálních řešení tvrdé vody je montáž filtrů pro celý byt nebo dům, které se postarají o změkčení vody. Mnohé ovšem odradí vysoká cena. Pořídit se dají také filtry například jen pro jednu baterii, to je ovšem jen dílčí řešení.

Před aplikací vyčistit

Prodejci sanitární techniky nabízejí řadu přípravků, často na bázi nanočástic, které na ošetřeném povrchu vytvoří ochrannou vrstvu, po které má voda stékat a neulpívat na něm. Na svislých površích to docela dobře funguje, i když se musí ochranný film pravidelně obnovovat.

Skvrn se nezbavíte na sto procent, ale nemusíte je tak často čistit. Než však tento přípravek aplikujete, musíte povrch důkladně vyčistit od vápenatých skvrn i mastných usazenin. Pokud to neuděláte, vaše práce bude zbytečná.

Pár babských rad

Na vápenaté usazeniny existuje mimo bezpočtu komerčních přípravků také několik babských rad. Pokud se chcete vyhnout chemii, zkuste jedinečné a léty osvědčené čističe, jakými jsou ocet a šťáva z citronů, případně citronový koncentrát.

Ty stačí naředit a poté nastříkat rozprašovačem na postižená místa. Nechejte je pár minut působit, poté povrch opláchněte čistou vodou, utřete do sucha a vyleštěte hadříkem nebo papírovými utěrkami. Pokud jsou usazeniny větší a hlubší, případně pokud jste se jim nevěnovali delší dobu, postup zopakujte. Čtěte také: Ocet je velmi dobrý pomocník, viry ale v domácnosti zlikvidovat nedokáže

Ve sprchovém koutě pomůže stěrka

A zkuste pro příště také jeden preventivní krok k tvorbě vápenatých usazenin. Ač se to možná zdá otravné, zkuste kohoutky, baterie, dřezy, ale i kachličky ve sprchovém koutě utírat po každém použití do sucha. Do sprchy je ideální pořídit si stěrku, která vám elegantně pomůže vodu ze stěn dostat dolů. Uvidíte, že pokud si tento postup zautomatizujete, po čase vám to ani nepřijde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008