Nekřičte na svého psa, mohl by ve vás ztratit důvěru. Výchovávat se musí jinak

 Mazlíčci 
25. května 2020 10:36 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Křik ničemu nepomůže Depositphotos
Bez chlupáčů si spousta lidí nedokáže představit šťastný život. Tráví s nimi spoustu času a sdílejí spolu veškeré každodenní činnosti. Někdy to se psy není lehké. Okusují nábytek, ničí zahradu a neposlouchají. To se děje ve chvíli, kdy se je snažíte vychovat. Pochopitelně občas můžete ztratit nervy a na svého mazlíčka křičet. Snažte se to však nedělat. Křik totiž psům škodí.

Ačkoliv se na to často zapomíná, psi nám v podstatě nerozumí. Stejně tak jako nerozumíme my jim. Vnímají náš hlas v podstatě jako štěkot, ne jako slova. Co ale psi dokáží dokonale rozpoznat, jsou emoce.

Křik naruší váš vztah se psem

Pejskové křik dokáží vyčíst z intonace vašeho hlasu. Vysoký a hrubý tón pro ně neznamená nic jiného než nebezpečí a výhrůžku. A to je špatně. Chlupáči by se podle oborníků neměli vychovávat metodou biče. Stane se totiž přesný opak toho, co po něm chcete. Navíc to naruší váš vztah.

Pes ve vás ztratí důvěru

Jeden z negativních dopadů křiku na psa je vyvolání strachu. Ačkoliv zprvu možná dokáže napravit špatný vzorec jeho chování, z dlouhodobého hlediska tím vyvoláte mnohem hlubší potíže než jen rozhrabaný záhonek. Pes ve vás ztratí důvěru. Nebude přítulný, ale obezřetný.

Podle odborných studií nepřiměřený křik vyvolává ve psech silný stres. Zvyšuje se jim hladina kortizolu, což u nich vyvolá několik potíží. V podstatě stejných jako u člověka, který je pod neustálým tlakem. Jde o ztrátu chuti k jídlu, špatně fungující trávení nebo agresivitu vůči okolí.

Někdy pes nedokáže rozpoznat, co po něm chcete

Někteří psi vnímají křik zcela opačně, než zamýšlíte. Když hlasitě štěkají, případně se rozhodnou vyběhnout za veverkou, mohou pochopit váš hlasitý tón jako povzbuzení k akci. Takže se nezastaví, ale naopak přidají do kroku, aby vám udělali radost. Následný trest za neuposlechnutí nebudou schopní zpracovat.

Jak reagovat namísto křiku?

Jak reagovat na mazlíčka, aby váš vztah neutrpěl a zároveň vás chlupáč poslouchal na slovo? Křik není dobré řešení. Metoda cukru je mnohem spolehlivější. Chvalte ho. Dávejte mu pamlsky, když dělá přesně to, co by měl.

Pokud pes nepřiměřeně štěká, nekárejte ho za to. Zkrátka jen počkejte, až bude klidný, a odměňte ho. Bude vám vděčný. Vaše jedinečně pouto se stane nezlomné. Dále čtěte: Psi v pubertě se stávají potížisty stejně jako lidé.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve