Vypěstujte si netradiční plod. Okurka a meloun v jednom se hodí do teplé i studené kuchyně

 Zahrada 
23. května 2020 09:35 / Šárka Sokolská
  0
📷
3 fotografie v galerii
Arménské okurky jsou neobvyklým druhem melounu Depositphotos
Vypadá jako okurka, ale ve skutečnosti jde o meloun. Pokud hledáte něco, čím byste si zpestřili letošní úrodu na zahradě, zkuste to s arménskou okurkou.

Okurek existuje nepřeberné množství druhů. Pěstovat můžete nejen salátovky a nakládačky, ale hadovky dlouhé, krátké a dokonce i mrňavé, nakládačky hruboostné, hladké, partenokarpické i střapečkové. Všechny mají jedno společné. Skvěle chutnají a prospívají našemu zdraví. A skvělou chutí vyniká i okurka arménská. 

Dva v jednom

Svými plody i chutí připomíná tato rostlina okurku, ale řazena je mezi cukrové melouny. Svým způsobem totiž získáte na jedné rostlině dva odlišné plody. Okurku a meloun. Jde o to, že pokud si plod utrhnete ještě v nezralém stavu, bude vám chutí připomínat hodně šťavnatou okurku. Necháte-li jej dozrát, pak vám nejenom v chuti bude nápadně připomínat cukrový meloun, ale také tak bude vonět. 

Pěstování 

Arménskou okurku můžete pěstovat nejenom na záhonu ale také na balkoně. Semínka nejlépe vysaďte během května, tedy až po posledních jarních mrazech. Samozřejmě si je můžete předpěstovat doma a ven je přesunout až ve chvíli, kdy budou teploty stabilní. Rostlina miluje slunce, takže vybírejte stanoviště s dostatkem slunečního svitu. Hadovitý meloun je jinak nenáročný. Potřebuje však prostor. Nemá-li ho, začnou se plody kroutit. Stačí jej pravidelně zalévat a hnojit jako jakoukoliv jinou plodinu. Přihnojuje se třeba drůbežím trusem v době, kdy rostliny nasazují na plody.

Bohatá úroda

Rostlina arménské okurky je typická poměrně vysokými výnosy. Pokud se o ni budete dobře starat, můžete se těšit na plody dlouhé 45 až 80 cm, které vám porostou od srpna do září. Zvláštností arménské okurky je to, že uvnitř nejsou prakticky žádné vzduchové dutiny. Dužnina okurky je šťavnatá a hustá a má velmi málo semínek. Navíc tím získáte doslova vitaminovou bombu. Stejně jako klasické okurky, i tento plod je bohatý na vlákninu, antioxidanty, vitamin C. Má rovněž málo kalorií (16 kcal), takže je ideální při redukční dietě. Kromě toho melounek obsahuje polyfenoly (lignany), které pomáhají snižovat riziko vzniku rakoviny prsu, vaječníků a prostaty, a fytonutrienty (cucurbitaciny), které mají také protirakovinné vlastnosti. Arménská okurka obsahuje vitaminy B, které pomáhají bojovat proti úzkosti a pomáhají překonat devastující účinky stresu. Vyznačují se také maximálním obsahem kyseliny listové. Ta je pro lidský organismus nepostradatelná. Co vše ovlivňuje, jsme psali zde.

Teplé i studené

Co se týká použití v kuchyni, mladé arménské okurky nemusíte loupat. Díky jejich tenké kůži jsou ideální pro krájení a pro čerstvé saláty. Jemná chuť serpentinového melounu umožňuje, aby se stal ideální složkou sendvičů a sushi. Plody lze rozřezat na délku, šířku a kostky. Hadovitý meloun je stejně dobrý na grilu. Skvěle se snoubí s rybami, měkkýši, chilli a rajčaty, mátou a oreganem, jogurtem, česnekem, kmínem, kuřecím masem, vepřovým masem a čerstvými sýry. Čerstvé okurky jsou dobré a při vaření neztrácejí chuť.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008