Lomikámen je zcela nenáročná skalnička, která vás nadchne. Můžete ji zasadit i do truhlíku

 Zahrada 
22. května 2020 10:00 / Eva Vogelová
  1
📷
6 fotografií v galerii
Lomikámen se široce rozrůstá  Depositphotos
Lomikameny jsou krásné skalničky, které zvládne vypěstovat i úplný začátečník. Můžete jimi ozdobit skalku, truhlík i suchou zídku. Jednoduše je nasaďte na místo, které chcete udělat hezčím. Květiny kvetou většinou v dubnu, květnu a červnu. Zjistěte o nich víc.

Lomikámen vyrůstá do výšky šesti centimetrů. Květina má většinou fialové, bílé či žluté květy. Poměrně rychle se rozroste a vytvoří velkou záplavu květů. Nezáleží na tom, zda ji budete pěstovat na zahradě či balkoně.

Lomikámen pochází z horských oblastí

Lomikámen má zhruba čtyři až pět stovek druhů odrůd. Mezi nimi jsou letničky, dvouletky i trvalky. Každá z nich potřebuje trochu jiné podmínky pro pěstování. Některé vydrží růst i v nízkých teplotách. Rozrostou se v kamenitých substrátech. Původně pochází z horských oblastí. Barevným trvalkám se bude dařit ve vápenité půdě.

Sázení lomikamenů

Lomikámen má rád otevřený prostor. Nebude mu však vadit ani menší prostor. Pokud ho nasadíte pouze do truhlíku, nemusíte se bát, že by vám uhynul. Jde o skalničku, takže se jí bude dařit v prostoru mezi kameny. Může je i obrůst. Potřebuje štěrkovitou a hlinitopísčitou půdu, která bude velmi dobře propustná. Lomikámen obložte drobnými kamínky z vápence.

Květina potřebuje dostatek světla. Zasaďte ji tam, kde část dne svítí slunce. Pokud by na ni svítily paprsky celý den, mohla by uhynout. Vyberte pro ni místo, kam svítí sluce pouze odpoledne. Polední paprsky jsou velmi silné a mohly by rostlině ublížit. Lomikámen v zimě nebude potřebovat žádnou péči. Ničím ho nepřikrývejte, chladné počasí v našich končinách bez problému přežije. Nezapomeňte, že rostlinka pochází původně z hor.

Množení lomikamenů

Líbí se vám lomikámen natolik, že ho chcete zasadit i na další místa, či ho někomu darovat? Můžete ho rozmnožit s pomocí řízkování. Na jaře oddělte růžici se zdřevnatělou částí. Tu ponořte na chvíli do stimulátoru a zasaďte do substrátu. Během několika týdnů by měla rostlina zakořenit. Množit lomikameny můžete i tak, že od sebe oddělíte staré trsy od nových. Dále čtěte: Nenechte si zničit úrodu od mšic. Zbavte se jich bez chemie.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve