Kočičí chrup potřebuje pravidelnou péči. Zubní kámen a záněty dásní dokáží nepříjemně potrápit

 Mazlíčci 
08. června 2020 11:59 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nahromaděný plak v sobě ukrývá mnoho bakterií Depositphotos
Kočce čistit zuby? Že je to holý nesmysl? Není. Přesvědčíme vás o opaku. Protože zubní kámen a záněty dásní dokáží nepříjemně potrápit i toto zvíře.

Nejenom pro psa, ale také pro kočku je zdravý chrup životně důležitý. Ve volné přírodě si dokáže zuby pročistit poměrně snadno, ale mazčlíci, kteří jsou odkázáni pouze na maso či kapsičky, to mají horší. Proto by měl v tomto případě zasáhnout právě majitel a kočce pravidelně čistit zuby. 

Od koťátka

Nejjednodušší je s čištěním zubů začít už od koťátka, jelikož se starší kočkou už vám může učení zabrat delší dobu. Počítejte však s tím, že u kotěte začne kolem patého měsíce života přezubování. V tomto období vám také mohou kočky začít okusovat například nábytek a jiné tvrdší vybavení domácnosti, aby se jim od bolestivého tlaku ulevilo. V takovém případě jim raději pořiďte různé hračky na žvýkání, abyste uchránili nábytek a další předměty. Dospělá kočka má pak okolo třiceti zubů. Už zhruba od dvou let je náchylná k zubnímu kameni a parodontóze. 

Jak často

Asi se vám to bude zdát divné, ale vůbec nejlepší by bylo čistit kočce zuby každý druhý den. Ale je jasné, že ne každý má na to tolik času a hlavně i chuti. Pokud je tedy tato frekvence moc častá, zkuste se kočičím zubům věnovat alespoň dvakrát do týdne. Věřte, že je to pořád lepší, než potom běhat po veterinářích se záněty a utrácet za léčbu nemalé peníze.

Jděte na to postupně

Uvědomte si, že kočka není až tak lehce tvárná jako pes, takže na čištění zubů musíte jít opravdu pomalu a postupně. Začněte tím, že kočku přivykněte na držení hlavy, kdy jí budete palcem a ukazováčkem tlamičku rozevírat. Za trpělivost ji nezapomeňte odměnit pamlskem. Jakmile si zvykne na tento pohyb, pak jí prstem přejíždějte po zubech, nejdřív po vnější straně a v zavřené tlamě. Až to bude tolerovat, zkuste to s otevřenou tlamičkou, a to i po vnitřní straně zubů. Teprve potom si vezměte na pomoc jemný zubní kartáček a až nakonec použijte i pastu. Nejdřív si dejte trochu na prst a nechte kočku, aby ji očichala a ochutnala. Použít můžete také kokosový olej, který by se měl stát součástí kočičího jídelníčku. Jaké benefity přináší, jsme psali zde.

S problémem neotálejte

Jak poznáte, že má kočka nějaké problémy s chrupem? První, co by vás mělo zarazit, je zápach z dutiny ústní či nános zubního kamene. Pokud si všimnete, že má zvíře zarudlé a bolestivé dásně, krev ve slinách, ulomený zub nebo si jí například také špatně žvýká, neměli byste otálet a raději se hned vydejte k veterináři. Nahromaděný plak v sobě ukrývá mnoho bakterií, které mohou vnikat do těla kočky například z plic a jater. A to může mít i vážné zdravotní důsledky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008